Poletni okusi džemov in želejev

16 avgusta, 2023
0
0

Tako pišeta Marianne Obermair in Romana Schneider-Lenz, avtorici priročnika Shranjevanje sadja. V njem boste našli vse polno načinov, kako predelati sadje z dodatki raznih začimb in dišavnic v odlične shranke.

Jabolčni džem s sivkinimi cvetovi

Sestavine: 1,2 kg kislih jabolk, sok 1 limone, 1 kg želirnega sladkorja, 1 žlica svežih ali suhih sivkinih cvetov, 40 ml jabolčnega žganja
Sivkine cvetove od 3 do 4 ure namakamo v jabolčnem žganju. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča, jih narežemo na drobne kocke ali grobo naribamo in pokapamo z limonovimsokom. Pripravljena jabolka skupaj z želirnim sladkorjem prestavimo v lonec, zavremo in kuhamo do želiranja. Lonec odmaknemo s štedilnika, vmešamo namočene sivkine cvetove in z vrelo maso napolnimo pripravljene kozarce. Zaprte kozarce za približno 20 minut postavimo na glavo.

Priporočene različice:
* jabolčno-hruškov džem (1 del jabolk in 1 del hrušk)
* džem z jabolki in divjim sadjem (npr. 1 del jabolk in 1 del češmina)


Hruškov džem z ingverjem

Sestavine: 1,2 kg hrušk, sok dveh limon, 1 kg želirnega sladkorja, 1 majhna korenina ingverja, hruškovo žganje, po okusu

Hruške operemo in olupimo, jim odstranimo peščišča in narežemo na drobne kocke oz. grobo naribamo. Hruške takoj prelijemo z limonovim sokom in jih v loncu skupaj z želirnim sladkorjem in polovico naribanega ingverja segrevamo do vretja. Kuhamo do želiranja, odstavimo s štedilnika in vmešamo preostanek naribanega ingverja. Pripravljene kozarce napolnimo z vročim džemom in jih takoj zapremo.

NAMIG: Namesto hrušk lahko uporabimo tudi jabolka.

Robidov žele z brinovimi jagodami

Sestavine: 750 ml robidovega soka, 250 ml hruškovega soka, 1 kg želirnega sladkorja, 1 čajna žlička zmečkanih brinovih jagod, 20 ml džina

Sokove, želirni sladkor in brinove jagode zavremo in kuhamo do želiranja. Lonec odmaknemo s štedilnika in primešamo džin. Kozarce napolnimo z vročim želejem in jih takoj zapremo.

Kako ponuditi: Ta grenko-sladki žele se dobro ujema z divjačinskimi jedmi.

Vse polno receptov za shranjevanje sadja boste našli v knjigi na: Za številne okusne mešane džeme je priporočljivo različno sezonsko sadje zamrzniti. Tako lahko v kozarcih za marmelado pričaramo nove, nevsakdanje kombinacije okusov.

Veliko raznih receptov za shranke boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/shranjevanje-sadja/