Osvežilni limonov kolač z z makom in timijanom

12 avgusta, 2023
0
0

»Tako kot nam orehova potica najbolj tekne pozimi, limonov kolač, pa čeprav je zanj treba vključiti pečico, zares najbolj prija poleti. Najraje bi ga pojedli že surovega, saj testo deluje kot najbolj puhasta krema, vonj po limonini lupinici in sveže osmukanem timijanu pa odišavi pol hiše. Lahko bi rekli, da je to sladica z učinkom aromaterapije. Prebudi vse naše čute in s svežino povzdigne duha,« piše Mateja Delakorda v svoji knjigi o tejle sladici. »A ne gre le za citrusni in zeliščni pomežik. Ker še vročega napojimo s timijanovo limonado, ohranimo sočnost, da se nam vsak grižljaj še naslednji dan topi v ustih. Mak pa znaša toplino in globina, ki je protiutež visokim tonom limone. Zato je njen zvesti spremljevalec v mnogih sladicah, kot so cmoki, palačinke, mafini in piškoti.«

Sestavine (za pekač velikosti 36 × 12 cm):
Limonov kolač: 200 g masla sobne temperature, 200 g kristalnega sladkorja, sok in naribana lupinica 2 limon, 1 žlica osmukanega timijana, 3 jajca sobne temperature, 200 g moke, 50 g mletega maka, 2 žlički pecilnega praška
Timijanova limonada: 50 ml vode, sok 2 limon, 4 vejice timijana
Bela limonova glazura: 3 polne žlice limonovega soka, 7 zvrhanih žlic sladkorja v prahu, ščepec soli v prahu
In še: vejice timijana, tanke rezine limone

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač namastimo.
Maslo, sladkor, limonov sok in lupinico ter timijan penasto stepemo v puhasto, bledo masleno kremo.
Med stepanjem dodajamo jajca. Eno po eno.
Po žlicah med zmernim mešanjem postopoma dodamo še moko, ki smo jo pomešali z makom in pecilnim praškom. Takoj ko se zmes poenoti, mešalnik izključimo.
Testo razporedimo v pekač in ga pogladimo. Potisnemo v pečico za približno 40 minut. Ali je kolač pečen, preverimo z zobotrebcem.
Medtem skuhamo limonado: vse sestavine preprosto zavremo.
Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, šele nato ga zvrnemo na servirni krožnik. Še vročega napojimo s toplo timijanovo limonado. Počakamo, da se popolnoma ohladi, medtem v skodelici gladko zmešamo vse sestavine za glazuro. Biti mora gosta, a še vedno tekoča. Prelijemo jo po kolaču ter okrasimo z vejicami timijana in rezinami limone. Ponudimo z dobro domačo limonado.

Namig: Če niste zelo sladkosnedni, lahko glazuro izpustite in na kolač raje nabrizgate kupčke stepene smetane, ki ji dodate limonov sladkor.