Potlačeni krompir z dišavnicami

12 avgusta, 2023
0
0

Krompirji, pripravljeni po tem receptu, so zunaj hrustljavi in znotraj mehki, kuhani so z olupkom in začinjeni z maslom, limono in dišavnicami. Idealen je kot priloga mesnim in ribjim glavnim jedem na žaru.

Sestavine (za 4 osebe): 8 srednje velikih krompirjev, 50 g masla, sok 1 limone, 8 vejic drobnjaka, 1 vejica rožmarina, 1 žlička posušenega origana, 1 žlička posušenega timijana, 1 čajna žlička drobno mlete soli, poper po okusu
Krompirje operemo in kuhamo neolupljene v vodi približno 35 do 40 minut. Medtem raztopimo maslo in pustimo, da se ohladi.
Naredimo preliv: sesekljamo rožmarin in drobnjak ter ju stresemo v manjšo skledo. Dodamo origano, timijan, sol in poper. Dodamo stopljeno maslo in precejen limonov sok, nato dobro premešamo.
Ko so krompirji kuhani, jih odcedimo in zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, tako da je med njimi malo presledka. Vsakega rahlo zdrobimo z dnom kozarca. Premažemo jih z aromatičnim prelivom iz dišavnic in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno 35 minut. Ko se zlato zapečejo, jih vzamemo iz pečice in ponudimo samostojno k solati ali kot prilogo k mesu.

Aromatično mešanico lahko prilagodimo svojim željam, dodamo na primer peteršilj ali ščepec čilija. Poleg lahko ponudimo tudi skodelico zeliščne kisle smetane.