Sveži sivkini cvetovi v kruhkih in piškotih

7 julija, 2023
0
0

Sivkine piškote odlikuje nežna aroma in krhkost, saj se kar topijo v ustih. Okusni in enako krhki ostanejo tudi po več dneh. Mediteranski kruhki z dišavami pa so idealen dodatek k poletni malici, na primer svežim sirom ali pršutu.

Mediteranski kruhki

Sestavine: 500 g pirine moke, 3 dl mlačne vode, 50 g nasekljanih oljk, 2 žlici oljčnega olja, žlička nasekljanega svežega rožmarina, žlička nasekljanih svežih sivkinih listkov, sol, vrečka suhega kvasa; za posip: sir, mak, sezam, sončnična semena

Moko zmešamo s kvasom in soljo, dodamo olje in počasi dolivamo vodo. Zgnetemo voljno testo, ki naj vzhaja pol ure. Znova pregnetemo, dodamo rožmarin, sivko in oljke ter oblikujemo majhne hlebčke. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Lahko jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni ali sirom. Pečemo jih v pečici, segreti na 200 stopinj, približno pol ure.

Sivkini piškoti

Sestavine: 250 g moke, 1 žlica svežih sivkinih cvetov, 150 g masla, 100 g sladkorj,a 1 čajna žlička pecilnega praška, 1 jajce, 1/2 vaniljevega stroka (samo semena), lupinica ½ biolimone, 1 ščepec soli

Sveže sivkine cvetove potrgamo s stebla. Naredimo krhko testo: zmešamo moko, pecilni prašek, na koščke narezano hladno maslo, sladkor, sivkine cvetove, semena vaniljevega stroka, limonovo lupinico in ščepec soli. Ko je testo dovolj gladko, ga oblikujemo v kroglo, naredimo v sredini jamico in vanjo vlijemo jajce ter na hitro znova ugnetemo testo, da postane gladko. Znova ga oblikujemo v kroglo, zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in shranimo v hladilnik za 30 minut.
Potem testo malo pregnetemo, da postane prožno, in razvaljamo na 3 do 4 mm debeline. Z modelčki za piškote oblikujemo testo in piškote zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo v pečici, ogreti pečici na 180 stopinj, približno 10 minut. Sivkine piškote vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladijo na rešetki, preden jih ponudimo.

Klasične kolače lahko odlično zboljšamo s sivko. Preprosto dodamo v testo žlico grobo zmletih sivkinih cvetov.