Blagodejna zimska pijača: skodelica ingverjevega čaja

25 januarja, 2023
0
0

 S svojo osvežilno in rahlo pikantno noto je zdravilo proti bolečinam v grlu, pospešuje presnovo, znižuje raven holesterola v krvi, preprečuje zgoščevanje krvi, pomaga pri hujšanju, redno uživanje ingverja pa ima še veliko blagodejnih učinkov na telo.

V Indiji in na Kitajskem ima uporaba ingverja že dolgo tradicijo. Vsebuje namreč mnogo aromatičnih hlapnih olj, prav zaradi njih je zdravilen, dajejo pa mu tudi značilen vonj in okus. Ingverje je bogat s seskviterpeni, ki blažijo vnetja, pekoče sestavine ingverja, tako imenovani gingeroli, pa blažijo slabost z občutkom siljenja na bruhanje. Že od nekdaj velja za enega najmočnejših antioksidantov.

Čaj z ingverjem, medom in limono

Za pripravo ingverjevega čaja potrebujemo: 1 l vode, 5 cm dolgo ingverjevo korenino, paličko cimeta, nekaj klinčkov, med, limono

Ingverjevo korenino operemo in olupimo, da se izognemo morebitnim pesticidom v lupini, ter jo narežemo na kolesca. Vodo pristavimo na ogenj, in ko zavre, stresemo vanjo narezani ingver, cimet in klinčke. Nato čaj na majhnem ognju kuhamo od 15 do 20 minut. Ko se čaj skuha, ga precedimo in pustimo, da se ohladi, da vročina ne bo uničila dragocenih sestavin v medu in limoni. Nato mu dodamo malo medu in limonovega soka.