Limonina krema z jagodami

3 maja, 2016
0
0

Jagodni nadev: 400 g svežih jagod (lahko so tudi zamrznjene), 60 g sladkorja, 1 žlica limonovega soka, 50 ml vode, 20 g škroba

Jagode operemo, odstranimo peclje in narežemo na četrtine. Pokapljamo jih z limonovim sokom, dodamo vodo in sladkor ter kuhamo, da zavrejo. Potem primešamo mešanico škroba in vaniljevega sladkorja ter kuhamo, da vre tri minute. Pokrijemo in nekoliko ohladimo. Ko postane masa mlačna, jo malo premešamo in enakomerno razdelimo v šest izbranih kozarcev ter damo v hladilnik, da se masa dobro ohladi.

Limonina krema: 350 ml mleka, 100 g sladkorja, 2 rumenjaka, 50 g škroba, 2 limoni, 20 ml limonovega soka, 250 ml sladke smetane; 150 ml sladke smetane za okras, rezine kandirane limone, nekaj vršičkov sveže mete, sveže jagode

V 250 ml mleka nastrgamo lupino dveh limon. Zavremo, pokrijemo in pustimo stati približno 10 minut, da se izloči limonina aroma. Rumenjaka zmešamo s sladkorjem, primešamo hladno mleko in potem še škrob. Prilijemo precejeno vrelo mleko, dobro premešamo in kremo kuhamo, da vre pet minut. Odstavimo, pokrijemo in ohladimo.

Ohlajeno kremo gladko razmešamo, primešamo limonov sok in na koncu še stepeno sladko smetano. Pripravljeno kremo nadevamo v kozarce z jagodnim nadevom. Na kremo nabrizgamo kupček stepene smetane, okrasimo in ponudimo.