Porabimo koline

20 februarja, 2023
0
0

Zvečer, ko je bilo konec pustovanja, piše Alberto Pucer, poznavalec istrske kuhinje, je sledilo pustno rajanje. Gospodinje so tedaj pripravile veliko fritajo (omleto) iz klobase, pancete in jajc. K izdatni jedi je seveda sodilo tudi vino.

Fritaja z domačo klobaso in panceto

Sestavine: domača klobasa, panceta, oljčno olje, jajca, ščepec soli, poper

Klobaso narežemo na rezine, debele od 0,5 do 1 cm in jih v ponvi pocvremo na oljčnem olju. Na manjše koščke narežemo panceto in jo tudi pocvremo. Oboje v ponvi premešamo in prelijemo s stepenimi razžvrkljanimi jajci. Posolimo in popopramo po želji. Ponudimo s kruhom ali polento.

Klobase s kislo repo ali zeljem

Sestavine: 4 klobase, 500 g repe ali zelja, okoli 250 g suhega fižola v zrnju, oljčno olje, česen, lovorov list, 1 dl belega vina (malvazije) ali vinskega kisa, sol in poper

Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga skuhamo v slani vodi s česnom in lovorovim listom. Kislo repo pražimo na oljčnem olju in sesekljanem česnu, dodamo klobase in dolijemo nekaj vode z malvazijo ali vinskim kisom. Posolimo, popopramo, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut. Malo pred koncem dodamo kuhan fižol, premešamo in kuhamo še nekaj minut, da voda izpari. Ponudimo s polento.

S klikom na naslovnico polistajte in naročite knjigo KO ZADIŠI PO ISTRSKI KUHINJI.