Pita s sardelnimi fileti, oljkami in čebulo

4 maja, 2016
0
0

Sestavine za testo: 225 g moke, 225 g masla, 90 ml vode, 1 kavna žlička soli; nadev: 250 ml oljčnega olja, 6 velikih čebul, šopek svežega ali pol žličke posušenega timijana, 20 sardelnih filetov, 15 zelenih oljk.

Moko, sol in maslo dobro premešamo. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo vodo in zgnetemo v gladko testo, zavijemo ga v plastično folijo in damo v hladilnik. Čez pol ure ga razvaljamo v obliko pravokotnika debeline 2 mm, potem pa z dveh strani prepognemo do sredine in še enkrat na pol. Zavijemo v folijo in ponovno damo v hladilnik za pol ure. To ponovimo še dvakrat.

Naredimo nadev: 150 ml oljčnega olja segrejemo v ponvi, dodamo na tanke rezine narezano čebulo in 1 čajno žličko timijanovih lističev ter pražimo približno 40 minut. Med praženjem čebulo večkrat premešamo, da se ne zažge.

Testo razvaljamo v pravokotnik dimenzije 18 krat 30 cm in položimo na namaščen pekač. Po testu enakomerno razporedimo prepraženo čebulo, nanjo pa naredimo mrežo iz sardelnih filetov. V vsak kvadrat mreže postavimo eno oljko. Povrhu malo premažemo z oljčnim oljem in pečemo 30–40 minut na 190 stopinjah Celzija. Pečeno pito razrežemo na poljubne kose in postrežemo. Ponudimo lahko hladno ali pa toplo. Količina zadošča za 8 porcij.