Pečena svinjska ribica s solato iz gomoljne zelene

20 maja, 2022
0
0

V kuharski knjigi boste našli polno idej za hitro pripravo mesnih, zelenjavnih in sladkih jedi, prigrizkov pa tudi omak. Kuharica avtorjev bloga Jernej Kitchen je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Sočna svinjska ribica, obdana z začimbami in preprosta priloga s sladkimi in kislimi okusi dasta čudovito uravnotežen obrok za vsak dan v letu, vse letne čase in priložnosti.

Sestavine (za 4 osebe): za pečenko: 2 kosa (po 450 g) svinjske ribice brez maščobe, sol in sveže zmlet črni poper, 1 žlička mlete kumine, 1 žlička suhega majarona, 1 žlička mletega koriandra, 1 žlička mlete paprike, 1 žlica (5 g) semen kumine, 2 žlici repičnega olja, 1 lovorov list

Rešetko postavimo v sredino pečice in pečico segrejemo na 230 stopinj.

Svinjsko ribico potresemo s soljo, poprom, mleto kumino, majaronom, koriandrom, papriko in semeni kumine. Meso natremo z mešanico.

Svinjsko ribico damo v globok pekač in jo pokapamo z oljem. V pekač vlijemo 80 ml vode. Dodamo lovorov list in pekač postavimo v sredino pečice. Meso pečemo od 20 do 22 minut ali tako dolgo, da termometer, ki ga zapičimo v najdebelejši del, pokaže 58 stopinj.

za solato iz gomoljne zelene: 1 gomolj zelene, olupljen in nariban, 1 pest suhih brusnic (sesekljanih), 1 žlica oljčnega olja, 60 ml majoneze, 1 žlička gorčice, 2–3 žlice vode, 1 žlica sveže iztisnjenega limonovega soka, 1 žlica sesekljanega svežega drobnjaka, ¼ žličke sveže mletega muškatnega oreščka, sol, poper

Medtem ko se meso peče, pripravimo solato iz gomoljne zelene. V veliki skledi zmešamo gomoljno zeleno, brusnice, olje, majonezo, gorčico, vodo, limonov sok in drobnjak. Začinimo z muškatnim oreščkom ter po okusu posolimo in popopramo. Dobro premešamo.

Pečeno svinjino vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati nekaj minut. Meso narežemo, razporedimo na krožnike in prelijemo z dobro mesno omako. Ponudimo s solato iz gomoljne zelene.