Orehovi trgančki

28 oktobra, 2022
0
0

Pa še preprosto ga je narediti: iz kvašenega testa naredimo kroglice, vsako namastimo, nato pa jo povaljamo v mešanici orehov, sladkorja in cimeta!

Sestavine: 500 g pšenične bele moke, 300 ml mlačnega mleka, 70 g kristalnega sladkorja, 22 g svežega kvasa, 3 rumenjaki, 70 g zmehčanega masla, brizg vaniljeve paste, ščep soli; za povaljanje: 70 g stopljenega masla, 170 g mletih orehov, 100 g kristalnega sladkorja, 2 žlički cimeta v prahu; in še: ostra moka (za delo)

Najprej pripravimo kvasec: v mlačno mleko nadrobimo kvas in dodamo žlico sladkorja, premešamo. Počakamo 10 minut, da kvasec naraste.

V posodo kuhinjskega robota damo rumenjake, preostali sladkor in vaniljevo pasto. Prilijemo vzhajani kvasec, nato pa še presejano moko in sol.

Z nastavkom za gnetenje (kavelj) mešamo, da se sestavine dobro povežejo, nato dodajamo še male koščke zmehčanega masla. Gnetemo 10 do 12 minut.

Testo bo zelo mehko, kar je prav. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja eno uro oziroma tako dolgo, da enkrat naraste.

Ko je testo vzhajano, ga prestavimo na rahlo pomokano (uporabimo ostro moko) delovno površino. Tudi dlani si pomokamo. Nato delamo kroglice, naj bodo približno enako velike (tehtajo naj okoli 20 g).

Pripravimo si še sestavine, v katerih bomo povaljali vsako kroglico. V kozici stopimo maslo, v globokem krožniku pa pomešamo mlete orehe, sladkor in cimet.

Vsako kroglico najprej povaljamo v stopljenem maslu, nato pa še v orehovi mešanici. Polagamo jih v okrogel tortni model premera 26 cm, ne preveč skupaj, ker bodo še vzhajale. Nalagamo jih v plasteh, dokler ne porabimo vsega testa.

Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati še pol ure. Pečemo jih eno uro pri 180 stopinjah. Prve pol ure naj bodo odkrite, nato pa jih prekrijemo s papirjem za peko, da se po vrhu ne zapečejo premočno. Pecivo se ne reže, ampak kroglice trgamo.