Ocvrte slive v pivskem testu

7 aprila, 2016
0
0

Sestavine: 200 g velikih suhih sliv, limonina lupina, 20 celih in olupljenih mandljev, maščoba za cvrtje; pivsko testo: 1/8 l piva, 100 g moke, 1 jajce, ščepec soli, 1 žlica sladkorja, 50 g pistacij, limonin sok; sadna omaka: 150 g malin

V 3 dl vode, ki smo ji dodali nekaj koščkov limonine lupinice, skuhamo suhe slive. Nato jih dobro odcedimo in izkoščičimo. V vsako slivo vtaknemo mandelj ali kakšno drugo vrsto oreščkov.

Pripravimo pivsko testo: pivo in moko zmešamo, primešamo rumenjak, sol in sladkor, po želji testo obogatimo še s kančkom limoninega ali pomarančnega soka in z grobo sesekljanimi pistacijami. Na koncu rahlo vmešamo trd sneg iz beljaka.

Nadevane slive pomokamo, pomočimo v pivsko testo ter v vročem olju ocvremo. Postrežemo jih še tople s sadno omako. Pripravimo jo tako, da maline pretlačimo, malo zavremo in po potrebi precedimo skozi gosto sito.

Recept so pod vodstvom mentorjev pripravili dijaki Šolskega centra Velenje, šole za storitvene dejavnosti, ki se izobražujejo v programih s področij gastronomije in turizma. Še več njihovih idej za slane in sladke pustne jedi je objavljenih v februarski številki kulinarične revije Pet zvezdic. Sodelovali so dijaki smeri: gastronom hotelir, gastronomsko turistični tehnik, gastronomski tehniki, pomočnik v biotehniki in oskrbi, pod mentorstvom učiteljev Simone Pompe, Marijane Novak, Jolande Balant, Irene Herlah In Janeza Jevšnika.