Njoki s porom in sirom

7 aprila, 2016
0
0

Testo za njoke: 1 kg krompirja, 300 g moke, 1 jajce, ščep soli

Za omako: 500 g krompirjevih njokov, 500 g pora, 100 g parmezana, 3 žlice drobtin, maslo, 2 stroka česna, oljčno olje, 3 rezine pršuta, 3 žlice kisle smetane, sol, poper

Njoke naredimo takole: krompir skuhamo, olupimo in ga pretlačimo. V sredino naredimo jamico in vanjo stresemo moko, jajce in sol. Zgnetemo testo, naredimo svaljek in ga narežemo na 3 centimetre in pol dolge koščke. Zakuhamo jih v slani vodi. Ko priplavajo na vrh, naj vrejo še 10 minut.

Naredimo porovo omako: por očistimo, operemo, narežemo na kolesca in na hitro popražimo na malo olja in na česnu. Posolimo, popopramo in dodamo na koščke narezan pršut in vmešamo kislo smetano.

Njoke skuhamo v osoljeni vreli vodi. Kuhane odcedimo in stresemo v pomaščeno nepregorno posodo. Prelijemo jih s porovo omako, zmešamo in potresemo z naribanim parmezanom in drobtinami, nazadnje pa še s koščki masla. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.

Za naš recept potrebujemo le 500 g njokov. Njoke, ki jih bomo naredili več, kot jih potrebujemo pri tem receptu, lahko surove zamrznemo.

Kako očistimo por?

• Pora se skoraj vedno drži zemlja. Očistimo ga tako, da ga najprej speremo pod vodo, da odstranimo z njega vso zemljo. Odrežemo korenine pora in ga razpolovimo po dolžini ter na hitro speremo pod vodo, potem odrežemo povsem vrhnji zeleni del in steblo narežemo na polovična kolesca, če jih potrebujemo za juho.

• Lahko pa por na hitro operemo, ga položimo na leseno desko in zarežemo do polovice ter pod tekočo vodo iz njega s prsti izperemo pesek in zemljo. Potem odrežemo vrhnji, zeleni del, ki ga ne potrebujemo.