Mošnjički z gorgonzolo

2 novembra, 2023
0
0

Zdaj je pravi čas, da preskušamo, kaj vse je mogoče narediti iz buč. In možnosti je zares nešteto. V temle receptu, izbranem iz odlične knjige Saše Drobnič Škrjanec z naslovom Ta domače testenine, boste odkrili, kako narediti mošnjičke iz bučnega testa z nadevom iz gorgonzole z zanimivo omako. Knjiga nasploh ponuja najrazličnejše možnosti kombinacij raznih vrst testa in oblik testenin, kot so ravioli, špecli, ušesca, metuljčki, tortelini …

Recept za bučno testo

SESTAVINE: 400 g oranžne buče, ½ kg ostre bele moke, 3 jajca
Bučo olupimo in ji očistimo semenje. Narežemo jo na večje kose in preložimo v plitev pekač ter pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, od 20 do 30 minut. Pečene kose buče preložimo na cedilo, da se ohladijo in iz njih odteče odvečna voda. Hladno bučo pretlačimo v gladek pire in znova prenesemo na cedilo ter pustimo stati 24 ur, da se odcedi odvečna tekočina. Moko presejemo in dodamo bučni pire ter postopoma še vsako jajce posebej. Če bomo v moko umešali več buče, moramo zmanjšati količino jajc na dve ali celo samo na eno. Lahko pa jajca popolnoma izpustimo in moki z bučnim pirejem dodajamo odcejeno bučno vodo. Z rokami ugnetemo gladko testo in oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure.

SESTAVINE: 400 g bučnega testa; za nadev: 300 g bučnega pireja (maslenka ali hokaido), 150 g gorgonzole, sol
Pripravimo nadev: Bučo olupimo in ji očistimo semenje. Narežemo jo na večje kose in preložimo v pekač ter pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, od 20 do 30 minut. Pečene kose buče preložimo na cedilo, da se ohladijo in iz njih odteče odvečna voda. Hladno bučo pretlačimo v gladek pire in znova prestavimo na cedilo ter pustimo stati 24 ur, da se odcedi odvečna tekočina.

Za nadev vzamemo 300 g odcejenenega bučnega pireja in mu primešamo drobne koščke gorgonzole. Po okusu dosolimo. Iz bučnega testa oblikujemo mošnjičke, jih skuhamo v slanem kropu in ponudimo z omako.

SESTAVINE ZA OMAKO: 400 g svinjskega mesa (pleče), 3 jabolka (olupljena in narezana na krhlje), 200 g pora, 100 g masla, 400 ml zelenjavne jušne osnove, 50 ml belega suhega vina, sol, poper, 3 vejice svežega šetraja
Na maslu prepražimo na drobno nasekljan por in sveži šetraj. Posolimo in popopramo. Nato dodamo na manjše kocke narezano svinjino in pražimo približno 10 minut. Prilijemo vino, pokuhamo, da alkohol izpari, nato dodamo jabolčne krhlje. Pražimo še nekaj minut, nato prilijemo zelenjavno jušno osnovo, pokrijemo in dušimo toliko časa, da se meso omehča.

Kako naredimo mošnjičke?

Testo razvaljamo na 2 mm debeline in izrežemo kroge s premerom 9 mm. Na sredino vsakega nabrizgamo nadev. Krog z nadevom primemo v obe roki in s prsti stisnemo testo tik nad nadevom, tako da nadev zapremo vanj. Takoj skuhamo ali zamrznemo.