Mladi krompir

20 julija, 2022
0
0

Da mladega krompirja ne boste pripravljali samo v pečici, smo vam pripravili nekaj zanimivih preprostih receptov. Dva sta izbrana iz odlične kuharske knjige Saše Drobnič Škrjanec Jedi iz sklede.

Mladi krompir s smetano in limonino lupinico

Sestavine: 400 g mladega krompirja, 1 lonček kisle smetane, sol, mleti poper, naribana limonina lupinica ene ali dveh limon, šopek nasekljanega koprca

Krompir očistimo, narežemo na manjše kose ter v osoljenem kropu kuhamo do mehkega, približno 15 minut. Odcedimo in še toplemu primešamo kislo smetano, ga posolimo, popopramo, dodamo naribano limonino lupinico in nasekljan koprc. Ponudimo še toplega.

Kifeljčar in stročji fižol

Sestavine: 500 g krompirja kifeljčarja, 350 g stročjega fižola; za preliv: 3 šalotke, sok 2 limon, 5 žlic oljčnega olja, sol, mleti poper, limonina lupinica, nasekljan drobnjak

Kifeljčar z gobico očistimo in umijemo. Narežemo ga na poljubno velike kose in skuhamo v osoljeni vodi. Kuhan krompir odcedimo in postavimo na stran, da se nekoliko ohladi.

Stročjemu fižolu odrežemo konce in celega skuhamo v slanem kropu. Skuhamo ga, da ostane čvrst. Kuhan fižol odcedimo in narežemo na polovice ali četrtine.

Medtem na drobno nasekljamo šalotko, jo začinimo s soljo in mletim poprom, prilijemo oljčno olje, limonov sok in dodamo nastrgano limonino lupinico. Dobro premešamo.

V solatno skledo damo kuhan fižol in krompir ter prelijemo z začinjeno šalotno polivko. Po solati potresemo še drobno nasekljan drobnjak in malo nastrgane limonine lupinice.

Krompirjeva solata z oljkami

Sestavine: 600 g krompirja, 100 g črnih oljk, 100 g zelenih oljk, 200 g svežih kumar, 100 g paradižnika češnjevca, 200 g svežih inčunov, sesekljana česen in peteršilj, sesekljani listi bazilike, 1 dl oljčnega olja, limonov sok, mleti poper

Še vroč v olupkih kuhan krompir olupimo in ohladimo. Narežemo ga na koščke, dodamo narezane izkoščičene oljke, na debelejše rezance narezane kumare, cel ali razpolovljen češnjev paradižnik, sesekljane liste bazilike, peteršilj in česen. Zabelimo z oljčnim oljem in limonovim sokom, posolimo in popopramo, po potrebi dolijemo malo vode. Narahlo premešamo, obložimo s pečenimi izkoščičenimi inčuni in ponudimo.