Miške z vaniljevo ali čokoladno kremo

14 februarja, 2022
0
0

Sestavine za miške: 250 ml vode, 50 g masla, 30 g sladkorja, ščepec soli, 150 g moke, 4 jajca, 1 l olja za cvrenje (najbolje arašidovo olje); za kremo: 500 ml polnomastnega mleka, lupina polovice biolimone, 3 jajca, 160 g sladkorja, 60 g jedilnega škroba, 1 žlička vaniljeve paste ali izvlečka ali vaniljevega sladkorja; za čokoladno kremo: 2 ščepca sladkorja, 250 g kreme za miške, 125 g nutelle; in še: mleti sladkor za posip

Najprej naredimo testo za miške. Kozico pristavimo na ogenj. Vanjo vlijemo 250 ml vode, vanjo damo kos masla, 30 g sladkorja in ščepec soli ter segrevamo na srednjem ognju. Čez približno minuto se maslo stopi in začne mešanica vreti. Dodamo 150 g moke, vso naenkrat. Zmes s kuhalnico med kuhanjem mešamo na ognju še 2 do 3 minute, tako da se oblikuje v testeno kroglo. Če se prime na dnu čisto tanka plast testa, ni nič hudega. Kozico odstavimo z ognja in testo malo razmešamo.

Vzamemo globoko in dovolj široko kozico, kateri bomo cvrli, in vanjo vlijemo olje.

Medtem ko segrevamo olje, dokončamo testo. Dodamo mu štiri jajca, eno za drugim, vsako ubijemo v posebno skodelico in ga razžvrkljamo z vilicami. Potem ga dodamo testu in umešamo s kuhalnico. Testo bo postalo z vsakim dodanim jajcem mehkejše in na koncu bo lepo gladko.

Kako preskusimo, ali je olje za peko dovolj vroče? Vzamemo leseno palčko in jo potopimo v olje. Če se okoli palčke naredijo mehurčki, to pomeni, da je olje dovolj vroče za cvrenje.
 Ko je olje v kozici dovolj vroče, z dvema žličkama oblikujemo miške in jih polagamo vanj. V srednje veliko ponev damo hkrati le 7 ali 8 mišk, da bo med njimi dovolj prostora, saj se te med cvrenjem gibljejo po olju sem ter tja in narastejo.

Med cvrenjem bodite pozorni na olje: če miške zelo hitro temnijo, pomeni, da je olje prevroče. Tedaj počakamo, da se nekoliko ohladi, in šele potem cvremo naslednje miške.

Potem jih s penovko poberemo iz olja in zlagamo na pladenj, prekrit z papirnato brisačo, ki vpije odvečno olje. Ko miško razpolovimo, je v notranjosti nekoliko prazna: to je prostor za kremni nadev.

Lotimo se priprave vaniljeve kreme. V lonček vlijemo 500 ml mleka in mu dodamo lupine biolimone. Medtem ko se mleko segreva, ubijemo v širši lonec 3 jajca, dodamo sladkor, jedilni škrob in vse skupaj zmešamo z metlico, da postane gladko in brez grudic.

Medtem je mleko zavrelo, vzamemo limonine lupine in toplo mleko vmešamo v mešanico jajc, sladkorja in škroba. Posodo s kremo postavimo na šibek ogenj in z metlico mešamo še 3 do 4 minute, da postane krema gosta in lepo gladka. Dodamo vaniljevo pasto ali izvleček, če je nimamo, je dovolj, da jo nadomestimo z žličko vaniljevega sladkorja. Kremo še malo pomešamo, tudi zato, da se bo hitreje ohladila. Da se na vrhu ne bo naredila kožica, jo potresemo z dvema ščepcema sladkorja.

Namesto z vaniljevo kremo lahko miške napolnimo s čokoladno. Naredimo jo tako, da vaniljevi kremi, ki smo jo že naredili, primešamo nutello.