Mehki ovseni piškoti z ribezom

23 julija, 2022
0
0

Če imate veliko domačega ribeza, ga lahko uporabite za tele mehke piškotke, ki jim pozimi dodamo rozine. No, tokrat jim bomo dodali svež rdeči ribez in videli boste – zares so odlični!

Potrebujemo: 200 g pšenične bele moke, 150 g ovsenih kosmičev, ščep soli, 1/2 žličke sode bikarbone, 1 poravnano žličko pecilnega praška, 165 g masla, 125 g kristalnega sladkorja (zelo sladkosnedi ga lahko dodate še 30 g več), 2 žlički vaniljevega sladkorja, 125 g banane, (ena srednje velika), 1 jajce, 250 g rdečega ribeza (teža osmukanih jagod)

V večji skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, sol, sodo bikarbono in pecilni prašek.

V posodi kuhinjskega robota z nastavkom za mešanje zmešamo na kocke narezano maslo in kristalni sladkor do kremaste strukture. To traja nekaj minut.

Nato dodamo jajce, pretlačeno banano in vaniljev sladkor. Nadaljujemo z mešanjem, da se sestavine dobro povežejo. Nato kuhinjskega robota ugasnemo in odstranimo posodo.

V masleno zmes postopoma vmešamo suhe sestavine in dobro premešamo z lopatico. Maso še nekajkrat premešamo z rokami. Posodo z maso za 15 minut postavimo v hladilnik.

Nato zelo previdno vmešamo še osmukani sveži rdeči ribez. Samo nekajkrat premešamo z lopatico, da jagode ne popokajo.

Maso zajemamo z žlico in polagamo na plitev pekač, prekrit s papirjem za peko. Med kupčki pustite dovolj prostora, saj se bodo med peko v pečici razširili. Najboljše je če kupčke natehtamo, vsak naj ima okoli 40 do 42 gramov. Hkrati jih pečemo 9, tako da napečemo 24 piškotov.

Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 stopinj 13 ali 14 minut. Toliko, da pozlatijo. Ti ovseni piškotki so zelo mehki, tudi ko se ohladijo, ostanejo mehki in niso trdi oziroma hrustljavi.

Odlični so sami, pa tudi z jogurtom ali mlekom zelo teknejo!