Kozarci z vroče polnjeno zelenjavo

13 septembra, 2021
0
0

Bogate pridelke paradižnikov, paprik in podobne zelenjave v letošnjem poletju lahko z malo pridnosti in iznajdljivosti spremenimo v nadvse okusne shranke, ki bodo v hladnih dneh na najrazličnejše načine dopolnili naš vsakdanji jedilnik. Veliko boljše je, če jih pripravljamo v manjših količinah, vendar čim bolj različne. Veliko idej zanje boste našli v knjigi Helene Mrzlikar Domača shramba.

Paradižnikov kečap

Sestavine: 3 kg zrelega paradižnika, 500 g čebule, 5 strokov česna, 6 žlic olja, 200 g rjavega sladkorja, 3 žličke soli, 1 žlica sladke rdeče paprike, 200 ml rdečega vinskega kisa, beli poper

Paradižnike operemo, čebulo in česen olupimo in vse narežemo na koščke. V posodi segrejemo olje, dodamo zelenjavo in jo dušimo 20 minut. Nato dodamo sladkor, papriko, poper in kis. Kuhamo tako dolgo, da se paradižnik dobro zmehča. Nato vse zmešamo s paličnim mešalnikom in pustimo, naj še 20 minut zmerno vre v pokriti posodi, da odvečna voda izhlapi in se kečap primerno zgosti.

Can Stock Photo 

Ajvar

Sestavine: 25 mesnatih zelenih paprik, 25 mesnatih rdečih paprik, 5 mladih jajčevcev, sol, olje, kis

Zelenjavo operemo in osušimo. Paprike in jajčevce razporedimo v pekaču in opečemo z vseh strani. Nato jih preložimo v posodo, pokrijemo in čez čas olupimo in odstranimo semenje.

S paličnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Dodamo ji sol, po okusu olje in kis ter kuhamo pol ure. Z vročim ajvarjem napolnimo manjše kozarce in jih takoj zapremo.

Pred uporabo lahko ajvarju dodamo še sesekljan česen.

 
Dušena paprika

Sestavine: 1,5 kg mesnatih paprik različnih barv, 12 strokov česna, 500 ml oljčnega olja, 2 žlički soli, 125 ml belega vinskega kisa, voda po okusu

Paprike operemo in do suhega obrišemo, nato jih razpolovimo in narežemo na enako široke dele. Česen olupimo in prav tako narežemo.

V veliki globoki posodi segrejemo olje, dodamo papriko in česen. Posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Paprika mora ostati na ugriz še čvrsta. Še vročo razdelimo v ogrete kozarce.

Olju v posodi primešamo kis in sol ter mešanico kuhamo 5 minut. S prevretkom prelijemo paprike v kozarcih in jih takoj zapremo.

Paprike lahko tudi spečemo, še vroče naložimo v segrete kozarce, zalijemo z vročo začimbno mešanico in zapremo s kovinskimi pokrovčki.

 
 Čatni iz paradižnika

Sestavine: 350 g zrelega paradižnika, 3 velike čebule, 4 stroki česna, 1 zelen čili, šopek peteršilja, 250 ml belega vinskega kisa, cimetova skorja, 1 žlica soli, 250 g sladkorja, 1 žlička ingverja v prahu, 5 klinčkov, 125 ml olja, 2 žlici gorčičnih zrn

Paradižnike blanširamo, jih olupimo, prepolovimo, odstranimo semenje in jih narežemo na kocke, Česen in čebulo olupimo, čilija očistimo in vse drobno sesekljamo. Vse te sestavine damo v posodo, dolijemo vinski kis, dodamo cimet in sol in zavremo. Med nenehnim mešanjem dodamo še preostale začimbe in po 10 minutah se čatni zgosti. Z maso napolnimo segrete kozarčke in jih takoj zapremo.

Čatni (chutney) je aromatična omaka indijske kuhinje. Omaka je kašastega videza, v njej so lahko koščki sadja ali zelenjave. 

 

Veliko receptov za shranke boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/domaca-shramba