Kos slane pite in večerja je tu!

10 marca, 2021
0
0

Včasih zares ne vemo, kaj bi še pripravili za večerjo.  Tedaj lahko ugnetemo krhko testo in spečemo lorenško pito, znano kot quiche lorraine ali tudi lotarinška špehovka. Zelo preprosto jo je pripraviti z jajci, smetano in kuhano šunko. Zraven ponudimo veliko skledo solate.

Sestavine: 200 g moke, 100 g masla, ½ žličke soli, 5 žlic vode, 200 g mesnate prekajene slanine ali kuhane šunke, 3 jajca, ¼ l smetane, ščep belega popra, 125 g sveže naribanega ementalca; za posip modela: maslo in moka

Naredimo testo: Model s premerom 26 cm namažemo z maslom in potresemo z malo moke. Moko presejemo na desko, po njej porazdelimo kosmiče masla, potresemo sol in na sredo moke naredimo jamico. Vanjo zlijemo vodo, dodamo še druge sestavine in na hitro ugnetemo krhko testo. Zavijemo ga v prosojno živilsko folijo in shranimo v hladilnik za 2 uri.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razvajamo na pomokani površini približno 4 mm debeline ter z njim obložimo dno in obod tortnega modela. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Slanino narežemo na rezine in jih razporedimo po testu.

Pripravimo nadev: Jajca stepemo s smetano in poprom. Primešamo naribani sir. Zmes zlijemo na rezine slanine in jo poravnamo. Pečemo na drugi višini od spodaj pol ure.