Korenčkova rižota z rakci

3 marca, 2021
0
0

Recept za tole rižoto z rakci je izbran iz knjige Barbare Remec Slastno iz korenin: v njej boste naši veliko za ta čas uporabnih receptov za jedi iz korenovk in gomoljnic.

Sestavine (za 4 osebe): za rižoto: 1 srednje velika čebula, 50 ml oljčnega olja, 1 lonček riža za rižoto (lonček meri 250 ml), 750 ml zelenjavne jušne osnove, 2 lončka naribanega korenčka, ščepec kurkume v prahu, ½ žličke kristalnega sladkorja, sol in poper, 1–2 žlici limonovega soka; dodatki: rakci (sveži ali zamrznjeni), maslo, sol, peteršilj

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Pražimo jo v večji ponvi na oljčnem olju od 5 do 8 minut pri srednji temperaturi, da postekleni. Pri tem pazimo, da se ne zažge. Nato dodamo nariban korenček in pražimo še 2 minuti. Med praženjem večkrat premešamo. Dodamo še riž, ki smo ga oplaknili pod tekočo vodo in dobro odcedili. Posolimo, popopramo ter dodamo sladkor in kurkumo v prahu. Pražimo še naprej, dokler riž ne postekleni.

Medtem segrejemo zelenjavno jušno osnovo. Vročo prilivamo rižu po delih – ko tekočina povre, dodamo novo zajemalko vroče tekočine. Riž mora ves čas rahlo vreti. Ko porabimo vso tekočino, ponev pokrijemo in rižote ne mešamo več. Kuhamo jo približno 15 minut, da je riž še čvrst na ugriz. Ko je rižota kuhana, dodamo še brizg limonovega soka.

Medtem pripravimo rakce, za eno porcijo jih je dovolj 6. Pečemo jih nekaj minut v ponvici na maslu, med peko jih večkrat premešamo. Proti koncu  jih posolimo, potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in dodamo h korenčkovi rižoti.

Recept je izbran iz knjige na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/slastno-iz-korenin