Koline so tu!

27 decembra, 2022
0
0

Recept za prosenice smo vam izbrali iz knjige Proso, v kateri boste našli številne recepte za jedi iz prosa, kot nalašč za zimski čas.

Pečenice

Sestavine: 2 kg svinjine, 40–50 g soli, malo limonove lupinice, peteršilj, žlička popra, malo muškatnega oreščka, kozarec vode in tanka čreva

Meso drobno zmeljemo, in če ni dovolj mastno, mu dodamo še košček slanine. Posolimo, popopramo, dodamo limonovo lupinico, peteršilj, prilijemo kozarec vode in dobro premesimo. Z maso napolnimo tanka čreva in jih v enakih presledkih zavrtimo, tako da dobimo par.

Namesto muškatnega oreščka lahko dodate malo sesekljane kumine. Če pa ne uporabite niti muškata niti kumine, lahko dodate masi nekaj strokov strtega česna.
 Svinjski jezik s hrenom

Sestavine: 1 velik ali 2 manjša svinjska jezika, malo peteršilja, košček čebule, korenček, lovorov list, nekaj zrn popra, sol, 20 g masla, 2 žlici kisle smetane, 1 žlica naribanega hrena, 2 žlici drobtin, juha po potrebi

Jezik skuhamo v slani vodi skupaj z našteto jušno zelenjavo. Kuhanega olupimo in narežemo na podolgovate rezine. Prelijemo ga z omako, ki jo naredimo takole: Maslo v kozici razpustimo, dodamo smetano in hren. Primešamo še drobtine in previdno zalijemo z vrelo juho ali pa vodo.

Na robu štedilnika pustimo nekaj minut, da se drobtine prepojijo in razpustijo. Omaka mora biti gosta, vendar še vedno tekoča. Poleg ponudimo krompirjev pire ali pa cmoke in solato.

Prosenice

Sestavine: 100 g kuhane prosene kaše, 200 g prašičjega srca, 200 g svinjskega mesa 3. kategorije (npr. rebra, prsi, potrebušina) ali obrezkov, 300 g stopljene svinjske masti z ocvirki, svinjska mrežica ali svinjsko tanko črevo, 300 g čebule, 2–3 stroki česna, juha, v kateri se je kuhalo srce ali meso, sol po okusu (1,6 g na kg mase), poper (0,3 g na kg mase), majaron, muškatni orešček, piment in koriander po želji in okusu

Svinjsko meso in srce skuhamo. Juho prihranimo. Čebulo in česen pražimo na svinjski masti, da zarumenita. V toplo kuhano proseno kašo damo zmleto kuhano svinjsko meso in srce, začimbe, sol, juho in premešamo. Vse sestavine dobro premešamo.

Maso polnimo v svinjska tanka čreva ali zavijemo v svinjsko mrežico. V mrežici je takoj pripravljeno za peko, v črevu pa lahko prosenice obarimo pri 85 stopinjah za 30 minut. Izdelek lahko hranimo pri temperaturi 4 stopinje do 2 dni ali zamrznemo. Nato pa tudi uporabimo za peko.

Kako skuhamo kašo za prosenice: Operemo jo tako, da jo damo na cedilo in speremo pod tekočo vodo. Kuhamo jo tako, da počasi vre, od 10 do 15 minut. Nato jo na cedilu speremo s hladno vodo, da se kroglice ne sprimejo.