Kako porabimo krompir

18 februarja, 2022
0
0

Tule sta dva predloga, kako porabimo krompir iz zalog v domači kleti. Možnosti je zares veliko, tudi za to, kako lahko porabimo krompir, ki ga je že vedno dovolj v zabojčkih v domači kleti.

Krompir s feto in rdečo papriko

Sestavine (za 4 osebe): 4 veliki krompirji, 1 majhna čebula, 100 g sira feta, 100 g svežega mladega sira (cottage cheese), rdeča paprika v prahu, sol, maslo

Gomolje krompirja dobro umijemo, a jih ne olupimo. Damo jih v pekač in pečemo od 45 do 60 minut v pečici, segreti na 200 stopinj. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko. Nato jih po dolgem narežemo na polovice. Z žličko jih previdno izdolbemo, tako da ostanejo samo lupine. Znova jih položimo v pekač in za nekaj minut vrnemo v pečico, da se zapečejo. Izdolbeno vsebino krompirjevih polovic shranimo.

Vsebino krompirjevih polovic pretlačimo skozi sito. Čebulo na drobno sesekljamo in jo prepražimo na malo masla, da zlato porumeni. Dodamo ji pretlačen krompir. Posolimo in dobro premešamo. Nato vmešamo na koščke narezan sir feta in sveži mladi sir. Z nadevom napolnimo zapečene krompirjeve lupine. Potrosimo jih z rdečo papriko in pečemo v pečici še 10 do 15 minut.

Različica: namesto sira feta, svežega mladega sira in paprike lahko uporabite popečeno panceto, mocarelo in svež origano.

Krompirjeve picete

Sestavine: 500 g krompirja, 100–120 g ostre bele moke, 80 g mehke bele moke, 20 g kvasa, 1 jajce, 0,5 dl oljčnega olja, sol; za nadev: 150 g paradižnikovih pelatov, 100 g šunke, 80 g slanih šampinjonov, 100 g naribanega sira, origano

Kuhan krompir olupimo, pretlačimo skozi tlačilko, mu dodamo olje in ohlajamo. Mlačnemu krompirju primešamo jajce, obe vrsti moke, sol in kvas. Testo ugnetemo, vzhajamo in razvaljamo. Z modelčkom izrežemo kroge premera 5 centimetrov, jih potresemo z odcejenimi ter s soljo in origanom grobo sesekljanimi pelati, nadevamo z nasekljano šunko in slanimi šampinjoni, in potresemo z naribanim sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 8 minut. Postrežemo s še toplimi malimi picami.