Jogurtove tortice z gozdnimi sadeži

15 maja, 2023
0
0

Sestavine: biskvit: 3 jajca, 100 g sladkorja, 120 g moke, 2 kavni žlički pecilnega praška, 50 ml vode

Jajca, sladkor in vodo stepamo, da dobimo penasto maso. Rahlo primešamo presejano moko s pecilnim praškom. Maso tanko namažemo v dve plasti na papir za peko in pečemo 8 minut v pečici, segreti na 200 stopinj. Biskvit s papirjem takoj odstranimo s pekača in ohladimo.

jogurtova krema: 500 g grškega jogurta, 8 listov želatine, 5 dl sladke smetane, 120 g sladkorja, 2 vrečki vaniljevega sladkorja

Želatino namočimo v mrzli vodi in jo raztopimo z dvema žlicama jogurta. Jogurt, kristalni in vaniljev sladkor dobro premešamo, da se ves sladkor raztopi. Primešamo stopljeno želatino in stepeno sladko smetano.

gozdni sadeži: 450 g mešanih gozdnih sadežev, 80 g sladkorja, 4 listi želatine, malo mešanice sladke vode in vodke z okusom gozdnih sadežev za vlaženje

Gozdne sadeže s sladkorjem zmeljemo v mešalniku in pretlačimo skozi cedilo. Želatino namočimo v mrzli vodi in raztopimo z dvema žlicama sadnega pireja ter primešamo preostalemu pireju.
Na pladenj postavimo pravokoten okvir. Prvo plast biskvita odstranimo s papirja za peko in postavimo v okvir. Malo ga pokapamo z mešanico sladke vode in vodke z okusom gozdnih sadežev ter nanj vlijemo dve tretjini jogurtove kreme. Kremo enakomerno poravnamo in po njej prelijemo pire iz gozdnih sadežev. Z vilicami marmoriramo kremo in jo pokrijemo z drugo plastjo biskvita. Tudi to plast biskvita malo pokapamo s sladko vodo in vodko ter nanjo namažemo preostalo jogurtovo kremo.
Tako pripravljeno rezino damo za nekaj ur v hladilnik, lahko tudi čez noč. Potem jo narežemo na manjše koščke ter vsakega okrasimo z malo stepene sladke smetane in – ko bo sezona – tudi s svežimi gozdnimi sadeži.

Veliko receptov slaščičarske mojstrice boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/torte-in-tortice-5-ponatis