Jabolčni narastek s kruhom

3 maja, 2016
0
0

Potrebujemo: 1 kg jabolk, 100 g sladkorja, 400 g opečenca (toasta), 3 dl kisle smetane, 3 jajca, 40 g masla ali margarine, 100 g rozin, vaniljev sladkor, mleti cimet, limonina lupinica, sok polovice limone, sladkor v prahu in mleti cimet za posip.

Jabolka olupimo, prerežemo na polovico, odstranimo pečke in narežemo na 0,5 cm debele rezine. Na segretem maslu z dodatkom limoninega soka in sladkorja jabolka le toliko podušimo, da ostanejo še čvrsta. Jabolkom dodamo splaknjene rozine, limonino lupinico, mleti cimet in vaniljev sladkor. Opečencu obrežemo skorjo. Kislo smetano in jajca zmešamo, da dobimo tekočo zmes.

Dno pomaščenega pekača obložimo z rezinami obrezanega opečenca, nanj položimo polovico dušenih jabolk, prelijemo s tretjino zmesi iz smetane in jajc, prekrijemo s plastjo opečenca, obložimo z drugo polovico jabolk, prelijemo z drugo tretjino smetanove zmesi, po vrhu pa naložimo še zadnjo plast opečenca. Prelijemo z ostankom smetanove zmesi in pri 165 stopinjah pečemo 40 minut, temperaturo zvišamo na 175 stopinj in pečemo še 10 minut, da se narastek zlato rumeno zapeče. Ohlajeni narastek potresemo z mešanico mletega sladkorja in mletega cimeta. Narežemo in ponudimo.