Hruškov zavitek z vaniljevo kremo

15 septembra, 2023
0
0

Sestavine: 250 g listnatega testa; za vaniljevo kremo: 250 ml hladne vode, 100 g kremina (prašek za vaniljevo kremo), 20 ml hruškovega žganja; za nadev: 400 g hrušk iz kompota, 40 g biskvitnih drobtin, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, malo cimeta, nastrgana lupinica 1 biolimone
Vodo, hruškovo žganje in kremin gladko razmešamo. Polovice hrušk dobro odcedimo. Biskvitne drobtine, vaniljev sladkor, cimet in limonovo lupinico dobro premešamo. Hruške razporedimo po pladnju, jih potresemo z mešanico drobtin in arom, polovice hrušk obrnemo in potresemo še z druge strani.
Listnato testo razvaljamo v obliki pravokotnika, 3 cm od roba nabrizgamo plast vaniljeve kreme v širini 8 cm. Po kremi potresemo preostalo mešanico drobtin z aromami.
Polovice hrušk zarežemo do dveh tretjin na pol centimetra široke rezine, malo pritisnemo z dlanjo, da dobijo obliko pahljače, in jih postavimo na vaniljevo kremo. Postavljamo jih tako, da se malo prekrivajo.
Na širšem delu testa naredimo z nožem več zaporednih manjših zarez, da nastane prekinjena črta. Zareze naredimo v 6 vrstah in pazimo, da se križajo. Potem testo malo raztegnemo, da dobimo mrežo. Ožji rob testa zvijemo na vaniljevo kremo, premažemo s stepenim jajcem in z druge strani prekrijemo z mrežo. Na koncih stisnemo, da se testo zlepi. Zavitek položimo v pomaščen pekač, premažemo s stepenim jajcem in pečemo od 20 do 25 minut v pečici, segreti na 200 stopinj.