Grahova juha z ingverjem in mandlji

2 novembra, 2021
0
0

Nekoliko izdatnejšo piščančjo ragujevo juho pripravimo iz dela piščanca, želodčka in srčka. Čebulna juha z opečenim kruhom in sirom pa je preverjeno dobra jed iz francoske kuhinje.

Sestavine: 250 g zamrznjenega graha, 1 srednje velika čebula, 100 g olupljenih mandljev, 1 žlička žafrana, manjša korenina svežega ingverja, 5 dl piščančje juhe ali 1 jušna kocka, 50 g masla, sol

Mandlje stresemo v ponev ali široko posodo in jih počasi pražimo na šibkem ognju, dokler rahlo ne porjavijo. Potem jih odstavimo in pretresemo v drugo posodo. Nitke žafrana fino zdrobimo. Damo jih v manjšo posodo, prelijemo z 1 dl tople vode in pustimo, da se v vodi razpustijo. Olupimo približno 4 cm korenine ingverja in ga na drobno sesekljamo. Na drobno narežemo še čebulo in jo prepražimo na maslu. Dodamo sesekljan ingver, premešamo in pražimo še minuto ali dve. Nato stresemo v posodo grah, tri četrtine mandljev, žafranovo vodo in zalijemo z juho. Vse skupaj kuhamo približno 20 minut.

Ko je grah kuhan, vzamemo palični mešalnik in ga zmeljemo, da dobimo kremno juho. Dodamo še malo vode, da postane primerno tekoča. Če je treba, še dosolimo in še enkrat prekuhamo. Juho nalijemo na krožnike. Preostale popečene mandlje na grobo zdrobimo in jih potrosimo po juhi.