Francoske palačinke s šunko, sirom in jajcem

26 novembra, 2021
0
0

Sestavine: 1 ¼ skodelice ajdove moke (1 skodelica je 250 ml), 1 skodelica vode, 1 jajce, 2 žlici masla, sol; za nadev: 6 jajc, 12 rezin prekajene šunke, naribani sir ementalec ali grojer, mleti poper
V posodo za mešanje damo moko, naredimo jamico in dodamo jajce in dober ščepec soli. Prilijemo pol skodelice vode in močno premešamo z metlico. Ko postane zmes gladka, dodamo preostalo vodo. Testo naj počiva uro ali dve v hladilniku, lahko pa ga pustimo tudi čez noč.

Ponev za palačinke ali ponev s prevleko proti oprijemanju pristavimo na srednje močan ogenj in nanjo damo košček masla. Ko se stopi, ga dodamo v testo in dobro premešamo.

Ponev obrišemo s papirnato brisačo tako, da ostane na njej maščobna prevleka, in postavimo na močan ogenj. Ponev mora biti zelo vroča. Ko je vroča, vlijemo vanjo toliko testa, da komaj pokrije dno ponve, navadno eno zajemalko, tako da spečemo zares tanko palačinko.

Na sredino palačinke ubijemo jajce in z lopatico previdno razporedimo beljak. Okoli jajca v krogu razporedimo koščke šunke in nekoliko pozneje, ko je jajce že skoraj pečeno, potresemo naribani sir. Potresemo z malo mletega črnega popra. Ko beljak zakrkne, palačinko z lopatico zapognemo s štirih stran, tako da dobimo kvadratno palačinko, na sredini pa je vidno jajce. Zapognjene robove palačinke premažemo z malo stopljenega masla in takoj ponudimo.