Focaccia s svežim rožmarinom in oljkami

2 avgusta, 2022
0
0

Številne dobre stvari v življenju so poceni in preproste. Mednje sodi tudi nizek hrustljav kruh z dodatki, focaccia. Testo zanj je pripravljeno iz moke, olja, vode, soli in kvasa. To je klasičen italijanski recept. Njegovih različic je kar nekaj, izhajajo pa iz različnih predelov Italije in se razlikujejo predvsem po načinu priprave in dodatkih.

Testu za focaccio najpogosteje dodajamo črne oljke in rožmarin, lahko pa mu dodamo še posušene, v olju namočene paradižnike, češnjeve paradižnike, razne vrste sira, čebulo, bazilikin pesto, sveže začimbe …

Sestavine: 250 g ostre moke, 10 g svežega kvasa, voda, sol, 1 dl oljčnega olja, šopek svežega rožmarina, pest črnih oljk

Najprej naredimo testo. V mlačni vodi raztopimo svež kvas, dodamo žličko sladkorja in žličko moke.

Raztopljen kvas pustimo, da na toplem malo vzhaja, nato prelijemo z njim moko. Dodamo 2 žlici oljčnega olja. Zmešamo in počasi dodajamo toliko vode, da dobimo dovolj prožno in sprijeto testo. Z rokami mesimo testo še kakšnih 10 minut in po potrebi dodajamo vodo in moko.

Naredimo hlebček in ga damo v pomokano posodo. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati najmanj 1 uro. Nato testo še enkrat premesimo.

Iz testa izoblikujemo več manjših hlebčkov. Prenesemo jih v pomokan pekač. Pokrijemo jih s krpo in pustimo, da vzhajajo 1 uro.

V manjši posodi zmešamo 1 dl vode in 1 dl oljčnega olja. Hlebčke na nekaj mestih stisnemo s prsti, da nastanejo vdolbinice. Namažemo jih z oljčnim oljem in potrosimo z lističi rožmarina ali sesekljanimi črnimi oljkami. Pečemo jih v pečici, segreti na 200 stopinj, 20 minut ali dokler niso pečeni.

Preden damo focaccio v pečico, jo lahko potresemo še z naribanim parmezanom ali katerim drugim sirom. Lahko je okrogla ali pravokotna, spečemo jo v enem kosu ali pa razdelimo na manjše in jih na koncu nekoliko zavijemo, da postane zanimive oblike. Ta okusni kruh je odličen že sam po sebi, lahko pa ga ponudimo tudi k mesnim ali sirovim narezkom in vloženi zelenjavi.

Različni dodatki in kombinacije:

·                    rožmarin, črne oljke, feta

·                    sveža paprika, oljčno olje, rožmarin in parmezan

·                    češnjevi paradižniki, kozji sir, bazilikin pesto

·                    rožmarin, česen

·                    češnjevi paradižniki, črne oljke, malo rdeče čebule, svež origano
 
 
 
 

 

 
 
 
 

Oznake