Flambirane palačnike v pomarančni omaki

27 februarja, 2023
0
0

Sestavine (za 10–12 palačink): za testo: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl mleka, 3 žlice olja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, ščepec soli, olje za peko; za omako: 2 sočni pomaranči, 125 g masla, 60 g sladkorja, ščepec naribane lupinice biopomaranče; za flambiranje: 3 žlice konjaka, 1 žlica pomarančnega likerja

Najprej spečemo palačinke. V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.
V ponev za vsako palačinko posebej vlijemo malo olja, nanjo nalijemo testo. Med vlivanjem testa ponev obračamo, da se testo lepo razleze in so palačinke čim tanjše. Vsako palačinko pečemo pri zmerni temperaturi toliko časa, da med stresanjem ponve po njej drsi, potem jo
obrnemo in spečemo še na drugi strani.
Naredimo omako: Pomarančni sok skupaj s sladkorjem, naribano pomarančno lupinico in maslom segrevamo v ponvi. Ko zavre, ga kuhamo še 5 minut.
Prvo palačinko položimo na ponev s pomarančno omako. Prepojimo jo z omako in zložimo v trikotnik. To palačinko odrinemo na rob ponve, v omako pa položimo naslednjo. Enako pripravimo vse palačinke. Na koncu palačinke flambiramo: v kozici segrejemo konjak in pomarančni liker, prelijemo čez palačinke v ponvi in prižgemo z vžigalico. Palačinke ponudimo takoj. Flambiramo jih pred gosti!

Galerija slik