Domači shranki: pečena paprika, kečap in ajvar

8 avgusta, 2023
0
0

Iz lepih, zrelih paradižnikov, paprik in jajčevcev pripravimo shranke, brez katerih domača shramba sredi zime ne bi bila popolna.

Pečena paprika

Sestavine: 12 podolgovatih rdečih paprik, 4 žlice sončničnega olja, 4 žlice oljčnega olja, 6 žlic belega vinskega kisa, sol po okusu

Paprike oplaknemo pod tekočo vodo, jih odcedimo in zložimo v primerno velik pekač, obložen s papirjem za peko. Vsako posebej premažemo z oljem in pekač postavimo v vročo pečico. Pečemo jih tako dolgo, da upadejo in se zmehčajo. V manjši posodi prevremo kis, olje in sol. Vroče paprike zložimo v kozarce, jih zalijemo z vrelo mešanico in zapremo s kovinskimi pokrovčki.

Doma narejeni kečap

Sestavine: 2 kg paradižnikov, 200 g čebule, 1 žlica soli, 100 g sladkorja, 6 žlic rdečega vinskega kisa, 1 čajna žlička črnega popra

Paradižnike operemo in narežemo ter sesekljamo čebulo. Vse skupaj damo v lonec in kuhamo 45 minut. Odcedimo na cedilu in odcejeno omako postavimo na ogenj, da se zgosti. Začinimo s soljo in poprom ter po potrebi s kisom. Damo v sterilizirane kozarčke in še vroče zapremo.

Ajvar
Sestavine: 25 mesnatih zelenih paprik, 25 mesnatih rdečih paprik, 5 mladih jajčevcev sol, olje, kis

Zelenjavo operemo in osušimo. Paprike in jajčevce razporedimo v pekaču in opečemo z vseh strani. Nato jih preložimo v posodo, jih pokrijemo ter čez čas olupimo in odstranimo semenje. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Dodamo ji sol, po okusu olje in kis ter pol ure kuhamo. Z vročim ajvarjem napolnimo manjše kozarce in jih takoj zapremo. Pred uporabo lahko ajvarju dodamo še sesekljan česen.