Čokoladna torta s skuto

27 maja, 2021
0
0

Sestavine: za testo: 400 g sladkorja, 400 g bele moke, 4 jajca, 2,5 dl mleka, 60 g kakavovega prahu, 200 g masla, maščoba in moka za pekač, 1 zavitek pecilnega praška, vaniljev sladkor; za nadev: 500 g skute, 2 jajci, 80 g sladkorja, sok in lupinica polovice biolimone

Skuto pretlačimo in jo zmešamo s polovico sladkorja, jajcema, limonovo lupinico in limonovim sokom. Maslo penasto umešamo z drugo polovico sladkorja. Počasi primešamo jajca, moko s pecilnim praškom, presejan kakavov prah, vaniljev sladkor in mleko. Testo dobro premešamo.

Polovico testa stresemo na dno pomaščenega in z moko obsutega modela za torte, poravnamo, premažemo s skutnim nadevom in prekrijemo z drugo polovico testa. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 35 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in ohladimo v modelu. Ohlajeno torto vzamemo iz modela in jo premažemo z glazuro.

za glazuro: 200 g temne čokolade, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 rumenjak, 1 vrečka vaniljevega sladkorja

Čokolado stopimo v vodni kopeli in dodamo maslo, namizni in vaniljev sladkor in rumenjak. Vse skupaj zmešamo v kremasto maso in nekoliko ohladimo. Ohlajeno torto premažemo in počakamo, da se glazura strdi. Torto razrežemo in ponudimo.

za okras: 2,5 dl sladke smetane, 60 g sladkorja, 1 zavitek kremfiksa

Rob torte okrasimo s stepeno sladko smetano.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/cokolada