Bučna rižota

7 aprila, 2016
0
0

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g buče, narezane na kocke, 3 žlice oljčnega olja, 1 sesekljano rdečo čebulo, 2 sesekljana stroka česna, 180 g rjavega riža za rižoto, 600 ml vroče jušne osnove (iz 1 žlice praška), 1 prgišče sesekljanih žajbljevih listov in nekaj celih za okras, ščepec himalajske soli.

To rižoto je treba mešati, mešati in še enkrat mešati, saj bo tako postala božansko kremasta.

Pečico segrejte na 180 stopinj, plinsko na 4. Bučne kocke stresite na pekač, pokapajte z 2 žlicama oljčnega olja in pecite 15 minut oziroma tako dolgo, da se skoraj zmehčajo.

Preostalo oljčno olje segrejte v veliki plitvi kozici na srednji temperaturi, dodajte čebulo in česen ter pražite 2 do 3 minute, da se zmehčata. Dodajte riž in med stalnim mešanjem pražite 1 minuto, da olje prekrije vsa riževa zrna, nato pa znižajte temperaturo in vmešajte 2 veliki zajemalki jušne osnove. Kuhajte pri nizki temperaturi in nežno mešajte, dokler riž ne vpije vse tekočine, potem pa nadaljujte z dodajanjem jušne osnove – samo eno zajemalko naenkrat – in mešanjem.

Po 30 minutah vmešajte bučo in sesekljane žajbljeve liste, jušno osnovo pa prilivajte, vse dokler riž ni kuhan al dente – to bo približno po 50 minutah. Začinite s ščepcem soli. Ponudite takoj, okrašeno s celimi žajbljevimi listi.

Namig: Ko boste obvladali pripravo te jedi, poskusite zamenjati bučo s kako drugo zelenjavo, da boste dobili drugačne arome in teksture. Zapomnite si: trša ko je zelenjava, dlje jo je treba kuhati, in obratno – če boste na primer uporabili gobe, jih dodajte šele nekaj minut pred koncem kuhanja.