Akacijeve miške in ocvrti cvetovi

21 maja, 2021
0
0

Najpreprostejši je, da spečemo palačinke, nekaj akacijevih cvetov (brez stebla) zamešamo v testo, pečene palačinke pa potresemo z mletim sladkorjem in svežimi akacijevimi cvetovi. Potem so tu še ocvrti akacijevi cvetovi, akacijeve miške, sirup …

Akacijeve miške 

Sestavine: akacijevi cvetovi, 4 jajca, 120 g sladkorja, 40 g sončničnega olja, 60 g polnomastnega mleka, 1 vrečka pecilnega praška, nastrgana lupinica biolimone, sol, šilce žganja, moka, olje za cvrenje, sladkor za posip

Cvetove osmukamo s stebelc, jih dobro peremo pod tekočo vodo. V skodeli stepemo jajca in sladkor. Dodamo mleko, sočnično olje in znova stepamo. Dodamo pecilni prašek, nastrgano limonovo lupinico, sol in žganje. Potem dodamo akacijeve cvetove, ki so se medtem že osušili. Šele potem polagoma dodamo moko. Ko nastane dovolj gosto, kremasto testo, se lotimo cvrenja. V vroče olje dajemo miške z dvema žlicama in jih zlato rumeno ocvremo. Vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Ocvrti akacijevi cvetovi
Sestavine: 15–20 akacijevih cvetnih grozdov, 3 zvrhane žlice moke,  približno 80 ml vode, 50 ml svetlega piva, 1 jajce, 1 žlica sladkorja, ščepec soli, olje za cvrenje

Moko zmešamo s soljo in sladkorjem, postopoma prilivamo vodo in mešamo, tako da bo testo popolnoma gladko, brez grudic. Nato dodamo pivo in rahlo stepeno jajce ter še naprej mešamo. Testo pustimo počivati ​​v hladilniku vsaj pol ure.

Akacijeve cvetne grozde rahlo pretresemo in preverimo, ali morda niso na njih žuželke. V dovolj globoko ponev nalijemo 3 prste olja visoko in ga segrevamo do temperature 160 stopinj.

Če nimate kuhinjskega termometra, lahko preverite, ali je olje dovolj vroče, tako da v ponev vržete košček kruha. Če priplava na površje, je olje dovolj segreto.

 V testo potopimo po dva akacijeva cvetna grozda, vsakega malo odcedimo in potem potopimo v vroče olje ter cvremo približno minuto na vsaki strani. Ocvrte cvetove polagamo na papirnato brisačo, da se odteče odvečno olje. Lahko jih potresemo z mletim sladkorjem, dobri pa so tudi brez njega.