Limonina krema z jagodami

9 aprila, 2016
0
0

Alenka Kodele: Čaša sladkega (Založba Kmečki glas)


Jagodni nadev:
 400 g svežih (ali zamznjenih) jagod, 60 g sladkorja, 10 g vaniljevega sladkorja, 1 žlico limonovega soka, 50 ml vode, 20 g škroba(za 6 porcij)

Jagode operemo, odstranimo peclje in jih narežemo na četrtine. Pokapamo jih z limonovim sokom, dodamo sladkor in vodo ter kuhamo, da zavrejo. Potem primešamo mešanico škroba in vaniljevega sladkorja in kuhamo, da vre 3 minute. Pokrijemo in nekoliko ohladimo. Ko postane masa mlačna, jo premešamo in enakomerno razdelimo v izbrane kozarece ter damo v hladilnik, da se vsebina dobro ohladi.

Limonina krema: 350 ml mleka, 100 g sladkorja, 2 rumenjaka, 50 g škroba, 2 limoni, 20 ml limonovega soka, 250 ml sladke smetane; in še: 150 ml sladke smetane za okras, rezine kandirane limone, nekaj vršičkov sveže mete, mandljevi lističi, sveže jagode

V 250 ml mleka nastrgamo lupino dveh limon. Zavremo, pokrijemo in pustimo stati približno 10 minut, da se izloči aroma. Rumenjaka zmešamo s sladkorjem, primešamo hladno mleko in potem še škrob. Prilijemo precejeno vrelo mleko, dobro premešamo in kremo kuhamo, da vre 5 minut. Odstavimo, pokrijemo in ohladimo.

Ohlajeno kremo gladko razmeramo, primešamo limonov sok in na koncu še stepeno sladko smetano. Pripravljeno kremo nadevamo v kozarce z jagodnim nadevom. Na kremo nabrizgamo kupček stepene smetane, okrasimo z meto in rahlo popraženimi mandljevimi lističi in ponudimo.