Polnjeni pečeni krompir z jurčki

29 septembra, 2023
0
0

Sestavine: 800 g krompirja (4 večji neolupljeni krompirji), 150 g svežih ali zamrznjenih jurčkov, 50 g sesekljane čebule, 0,5 dl oljčnega olja, 1 jajce, sesekljan česen in peteršilj, nariban ementalec, sol, poper

Oprane in osušene neolupljene krompirje prerežemo po dolžini, prerezano stran premažemo z oljčnim oljem in obrnjene navzgor pečemo na solni posteljici (grobo sol potresemo po dnu pekača, nanjo pa postavimo krompirje) v pekaču pri 170 stopinjah približno 20 minut. S prebadanjem z iglo ugotovimo, ali je krompir pečen. Pečenim krompirjem z žlico izdolbemo sredico.
Očiščene sveže ali zamrznjene jurčke narežemo na lističe in jih na prepraženi sesekljani čebuli s sesekljanim česnom prepražimo, da prijetno zadišijo. Dodamo razžvrkljano jajce, premešamo, da ne zakrkne, primešamo pretlačene sredice krompirja in sesekljan peteršilj, začinimo s soljo in mletim poprom. Napolnimo izdolbene krompirje, potresemo z naribanim ementalcem in v pečici pri 200 stopinjah zapečemo. Ponudimo kot prilogo.