Slivov zavitek, nedeljska sladica

19 septembra, 2023
0
0

Sestavine: 250 g vlečenega testa; za slivov nadev: 1 kg sliv, 100 g rjavega sladkorja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, nastrgana lupinica 1 biolimone, 100 g masla, 80 g krušnih drobtin, mleti cimet, ingver v prahu; za premaz: 100 g kisle smetane, 1 rumenjak; in še: sladkor v prahu za posip
Slive dobro operemo, prerežemo na pol, odstranimo koščice in polovice zrežemo na štiri dele. Slivam dodamo rjavi sladkor, limonovo lupinico, cimet in ingver ter vse narahlo premešamo. Maslo raztopimo v ponvi in prepražimo drobtine. Kislo smetano in rumenjak dobro premešamo v gladko zmes.
Vlečeno testo na pomokanem prtu tanko razvlečemo, obrežemo debele robove in premažemo s polovico mešanice kisle smetane in rumenjaka. Po dveh tretjinah testa najprej potresemo prepražene drobtine, potem pa enakomerno razporedimo slivov nadev. Zavitek previdno zavijemo in položimo na pomaščen pekač. Premažemo ga s preostalo mešanico kisle smetane in rumenjaka ter pečemo od 30 do 40 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Pečen zavitek nekoliko ohladimo, poljubno narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu.