Krompirjeva solata z dodatki

9 februarja, 2023
0
0

Priprava te solate ni nobena posebna umetnost, od naše iznajdljivosti pa je odvisno, katere sestavine bomo dodali, da bo njen okus posebno dober. Dovolj so na primer že na kolesca narezana rdeča čebula, drobnjak in dober preliv. Nekaj predlogov za krompirjevo solato pa smo vam izbrali tudi mi.

Krompirjeva solata s pečeno slanino

Sestavine: 600 g krompirja, 100 g korenja, 150 g svežih kumar, 50 g kislih kumaric, 60 g rjave čebule, 60 g ogrske salame, 40 g dimljene slanine, 1 dl bučnega olja, vinski kis, sol, mleti poper

Vroč kuhan krompir olupimo, ohladimo in narežemo na tanke lističe, dodamo na tanke rezance narezano sveže korenje in ogrsko salamo, na kolobarje narezano čebulo, sveže kumare, narezane na ploščice, prav tako narezane kisle kumarice. Vse skupaj zabelimo z bučnim oljem in kisom, posolimo, popopramo, narahlo premešamo in porazdelimo na krožnike. Vsak krožnik posebej obložimo z rezino hrustljavo popečene slanine.

Holandska krompirjeva solata

Sestavine: 600 g krompirja, 200 g svežega zelja, 100 g korenja, 100 g srebrnih čebulic, 250 g majoneze, 0,5 dl olja, 0,2 dl jabolčnega kisa, sol, poper

Krompir skuhamo neolupljen, še mlačnega olupimo in narežemo na kolobarje. Prelijemo ga z oljem in kisom, posolimo, premešamo in ohladimo. Hladnemu krompirju dodamo naribano korenje, sveže zelje, narezano na tanke rezance, in sesekljano čebulo. Dosolimo in popopramo. Vse sestavine skupaj z majonezo rahlo premešamo. Solata se izvrstno poda k ocvrtemu mesu.

Neapeljska krompirjeva solata

Sestavine (za 4 osebe): 600 g krompirja, 2 stroka česna, 3 žlice kisa, malo peteršilja, oljčno sol in olje po okusu

Krompir operemo in olupimo. Stresemo ga v vrelo osoljeno vodo in skuhamo. Krompir odcedimo in pustimo, da se ohladi. Medtem vzamemo ponev in vlijemo vanjo olje, drobno nasekljan česen, sol in kis, jo postavimo na ploščo in pustimo, da se mešanica nekaj minut kuha na šibkem ognju. Nato jo odstavimo s plošče in pustimo, da nekaj minut počiva. Krompir narežemo na rezine in ga preložimo v večjo skledo, nato pa ga pokapamo z omako in dobro premešamo, da zadiši. Solato potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem.

Ljubitelji raznovrstnih krompirjevih dobrot, s klikom na naslovnico polistajte in naročite knjigo KROMPIR.