Pica z bučkami, gorgonzolo in česnom

21 julija, 2022
0
0

Priprava testa: 10 minut in 1 ura za vzhajanje

Čas peke: 10 minut

Sestavine za testo (za 2 osebi ali eno veliko pico iz nizkega pekača): 400–450 g pšenične (bele) moke, 5 g soli, približno 2,5 dl tople vode, vrečka suhega kvasa ali pol kocke svežega, žlica olja, ostra moka za delovno površino

Sestavine za oblogo pice: 2 večji bučki (400 g), 2 krepka ščepca soli, žlica oljčnega olja, 100 g sira s plemenito plesnijo (npr. gorgonzole), 200 g sira za pico, ki se dobro topi (npr. mocarele), 4 stroki česna, polovica pločevinke paradižnika, žlička suhega origana

Iz moke, soli, olja, kvasa in tople vode zgnetemo gladko in lepo prožno kvašeno testo. Posodo pokrijemo z mokro krpo, s pokrovom ali plastično folijo, da je na toplem in vlažnem, ter pustimo vzhajati 1 uro, da testo še enkrat naraste. Medtem bučke tanko narežemo na kolesca ali na manjše tanke kose. Sir naribamo, s plesnijo zgolj narežemo, česen sesekljamo. V ponev stresemo bučke in jih na olju malenkost podušimo, da se nekoliko zmehčajo. Prihranimo.

Pečico vključimo na 250 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko in ga narahlo potresemo z ostro moko. Vzhajano testo razvaljamo ali kar s prsti raztegnemo po pekaču, rob pustimo nekoliko višje. Na testo razmažemo paradižnik, ga začinimo z origanom, nato potresemo z bučkami, prek vsega razporedimo kose sira s plesnijo in polovico sira za pico. Pekač postavimo v dobro ogreto pečico na spodnje vodilo.

Pečemo 5 minut, nato vzamemo pekač iz pečice, hitro po pici potresemo še preostali sir, česen in pekač takoj vrnemo v pečico za 5 do 7 minut, da se pica na vrhu lepo zapeče, na spodnji strani pa hrustljavo porjavi in se gladko odstrani s papirja. Ponudimo takoj.

 

Dušene bučke s česnom po mamino

Priprava: 5 minut

Čas kuhanja: 6 minut

Sestavine (za 4 osebe): 4 večje bučke, sol, žlica oljčnega olja, glavica česna

Bučkam odstranimo pecelj in konec, nato jih narežemo po dolgem na pol centimetra debele rezine, te znova po dolgem na trakove in nato na kocke. Stresemo v kozico. Pristavimo in bučke dušimo v lastnem soku 5 minut. Večkrat premešamo, po potrebi dodamo oljčno olje.

Česen očistimo in narežemo na rezine, sesekljamo ali ga kar stremo v možnarju. Česen stresemo v kozico, bučke še posolimo in po minuti je jed gotova.

Različice: Po želji kuhamo bučke dlje, da se povsem razpustijo in popolnoma zmehčajo. Z nekaj sladke smetane dušene bučke postanejo imenitna omaka, ki jo prelijemo prek testenin ali njokov. Bučke lahko tudi dušimo s svežim paradižnikom in odišavimo z listi bazilike. V poletni sezoni, ko so na voljo slastni jajčevci in paprike, dodamo tudi te, da smo že na dobri poti do znamenite francoske jedi ratatouille, le v omakasti obliki, ki jo ponudimo s hrustljavim belim kruhom.
 

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/buce-bucne-jedi