Zeleni rožmarinov kruh

14 aprila, 2022
0
0

Tole je recept za pripravo nekoliko drugačnega rožmarinovega zelenega kruha, ki je primeren za posebne priložnosti. Izbran je iz knjige Polonce Andrejčič Mušič Mediteranska zelišča, v kateri nas avtorica uvaja v svet sredozemskih zelišč.

Za pripravo slanega rožmarinovega kruha potrebujemo: 500 g domače bele moke, 1 kocko svežega kvasa (približno 40 g), 15 g soli, 50 g bučnega olja, približno 4 dl mlačne vode, 2 zvrhani žlici svežih, drobno sesekljanih rožmarinovih iglic, slabo žlico grobo zrnate soli – solni cvet

Kvas raztopimo v mlačni vodi, nato moko presejemo v skledo ter dodamo sol in žličko dobro sesekljanega rožmarina. Dodamo vodno raztopino kvasa in bučno olje (zaradi bele moke in bučnega olja bo kruh zelen) ter zamesimo dokaj vlažno testo, ki ga pokritega s čisto krpo pustimo vzhajati do približno dvojne velikosti. Nato testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v kepo, ki jo postavimo v pomokan jerbas, in pokrito s krpo znova pustimo vzhajati do približno dvojne velikosti. Vzhajani hlebec iz jerbasa previdno zvrnemo na pomokan pekač ter ga potresemo z mešanico solnega cveta in sesekljanega rožmarina. Kruh pečemo približno pol ure, prvih deset minut na temperaturi 220 stopinj, nato temperaturo znižamo na 200 stopinj in spečemodo konca.

Z rožmarinom lahko izdelate tudi domači rožmarinov kis, ki mu dodate limono in česen ter po želji še manjši feferon ali pa izdelate tudi lastno zeliščno oljčno olje.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/index.php?route=common/home