Fižolovi štruklji s pehtranom

18 februarja, 2022
0
0

Sestavine: za vlečeno testo: 250 g gladke bele moke, 1 jajce, 1 velika žlica sončničnega olja, 1,5 dl tople vode, ščepec soli; za nadev: 1/2 kg kuhanega rdečega fižola (1 velika pločevinka), 300 g polnomastne skute, 100 g kisle smetane, 2 jajci, šop svežega pehtrana (ali zamrznjenega), sveže mleti poper, sol, maslo za pekač

V skledo presejemo moko, v sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce, dodamo toplo vodo in ščep soli. Vse sestavine na hitro umešamo, potem pa ugnetemo prožno testo. Oblikujemo ga v hlebček, na tanko po vrhu premažemo z oljem, da se ne izsuši, in pustimo pokritega počivati vsaj pol ure.

Pečico razgrejemo na 180 stopinj. Kuhan fižol pretlačimo v gost pire. Pehtran osmukamo in lističe na drobno nasekljamo, lističe zamrznjenega pehtrana pa zdrobimo. Pretlačenemu fižolu v skledi dodamo skuto, kislo smetano, obe jajci, sesekljane ali zdrobljene pehtranove lističe, posolimo in popopramo.

Testo na rahlo pomokanem prtiču razvlečemo, namažemo s pripravljenim nadevom ter zvijemo v štrukelj, ki ga glede na velikost pekača prerežemo na dva ali tri kose in položimo v pomaščen pekač. Pečemo 45 minut v prej ogreti pečici.