Bučni kruhki s kislim mlekom, skuto in porom

15 aprila, 2021
0
0

Sestavine za 20 kruhkov:500 g bele pšenične moke, 8 g soli, žlička sladkorja, 150 g kislega mleka sobne temperature, vrečka suhega kvasa ali pol kocke svežega, 100 g pretlačene skute, 150 g bučnega pireja, 1 por z zelenjem in še ostra moka

V posodico nalijemo kislo mleko, ga sladkamo in vmešamo suhi kvas. Pustimo 5 minut.

V kozico nalijemo malo vode, v kateri bomo blanširali por. Por očistimo, narežemo po dolgem in nato še prečno na tanjše rezine, nato koščke stresemo v krop in po minuti poberemo na cedilo, da voda odteče, vendar jo prihranimo. Bučni pire ogrejemo do mlačnega.

Medtem v skledo nasujemo moko, jo solimo in premešamo. Dodamo skuto, bučni pire, por, premešamo, nato prilijemo kvasec iz kislega mleka. Zgnetemo lepo voljno in mehko kvašeno testo, po potrebi pa prilijemo nekaj tekočine, v kateri smo blanširali por, kar je odvisno od gostote bučnega pireja. Testo pustimo počivati uro do uro in pol, da res dobro naraste, potem ga razdelimo na 20 kosov. Vsak kos s prsti sploščimo in obe nasprotni stranici potegnemo navznoter proti sredini. Tako oblikovane kruhke položimo v pekač in pustimo vzhajati 15 minut.

Pečico segrejemo na 230 stopinj.

Po drugem vzhajanju vsak kruhek obrnemo na glavo in zlaganje ponovimo na drugi strani kot prej. Ko končamo z zlaganjem, vsak kruhek na zloženi strani povaljamo v ostri moki in položimo na pekač. Po približno 10 minutah, ko je najbrž tudi pečica že vroča, postavimo pekač v pečico, na dno pečice polijemo 1 dl vode in vrata pečice takoj zapremo, da ohranimo paro v njej. Pečemo 10 minut, nato temperaturo spustimo na 200 stopinj in pečemo še 10 do 15 minut, da kruhki lepo porjavijo.

Opomba: Kislo mleko in skuto dodamo, da povečamo hranilnost kruha, ohranimo sočnost in pridobimo maslenost. Zaradi bučnega pireja so kruhki nekoliko rumeni in med peko dobijo privlačno barvo.

Različica: Z belo moko so kruhki zares odlični, vendar ni razloga, da ne bi poskusili kdaj uporabiti katere druge.

Najrazličnejše recepte za jedi iz buč boste našli na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/buce-bucne-jedi