Kokosova potica

1 aprila, 2021
0
1

Recept za kokosovo potico je izbran iz knjige Sladice Alenke Kodele, v njej boste našli zamisli za najrazličnejše slaščice.
Sestavine za testo: 500 g moke, 40 g kvasa, 100 g masla, 80 g sladkorja, 3 rumenjake, ščepec soli, 2,5–3 dl mleka, vaniljev sladkor, malo ruma, 2 žlici kakava

Moko s kakavom presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žličko sladkorja, prilijemo malo mlačnega mleka in pustimo, da začne kvas vzhajati. Maslo raztopimo. Rumenjake najprej posolimo in premešamo, potem prilijemo stopljeno maslo. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, rum, malo mleka in dobro premešamo. Ko začne kvas vzhajati, začnemo mesiti testo. Med mesenjem počasi prilijemo zmes vseh tekočin in sladkorja ter po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Zamešano testo pokrijemo s prtičem ali prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati.

Sestavine za nadev: 400 g kokosove moke, 2,5 dl sladke smetane, 50 g masla, 2 rumenjaka, 3 beljaki, 100 g sladkorja, pomarančna lupinica, vaniljev sladkor; in še: 1 jajce za premaz

Sladko smetano zavremo in z njo poparimo kokosovo moko. Maslo in rumenjaka s polovico sladkorja penasto stepamo, dodamo vaniljev sladkor in pomarančno lupinico ter še malo stepamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo čvrst sneg, narahlo primešamo penasto zmes rumenjakov, masla in sladkorja ter na koncu še poparjeno kokosovo moko.

Model za potico dobro namažemo z zmehčano margarino. Vzhajano testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in zavijemo. Potico pustimo toliko vzhajati, da se ji za polovico poveča volumen, potem jo premažemo z raztepenim jajcem in pečemo približno 40 minut pri 170 stopinjah.