Regrat v solati s hobotnico

10 marca, 2021
0
0

Potrebujemo:250 g hobotnice, 70 g jušne zelenjave, ½ srednje velike čebule, ½ žličke poprovih zrn, nekaj lovorovih listov;250 g svežega regrata; 150 g svežih jagod, 5 žlic oljčnega olja, 100 ml vinskega kisa, sol; limonov sok, svež peteršilj

Če bomo uporabili svežo hobotnico, je najbolje, da jo najprej zamrznemo in šele potem skuhamo. Lahko pa kupimo že zamrznjeno in preskočimo ta korak.

Hobotnico damo v večjo kozico skupaj z lovorovimi listi, poprovimi zrni, čebulo in jušno zelenjavo ter prilijemo dovolj hladne vode, da so sestavine prekrite. Hobotnico kuhamo na zmernem ognju dovolj dolgo, da se zmehča, približno eno uro ali dlje, odvisno od njene velikosti. Mehkobo hobotnice lahko preskusimo z leseno paličico. Kuhano hobotnico pustimo v vodi, v kateri se je kuhala, da se popolnoma ohladi. Hladno hobotnico narežemo na koščke, velike za grižljaj.

Regrat očistimo in temeljito umijemo. Jagode oplaknemo pod tekočo vodo in narežemo na četrtine[BR3]  ali polovice, če so jagode majhne. V ponvici segrejemo oljčno olje, prilijemo vinski kis in po okusu solimo. Tik preden tekočina zavre, ji dodamo kuhano in narezano hobotnico. Pokuhamo nekaj minut, da se hobotnica ogreje.

V solatno skledo stresemo regrat, ga prelijemo s toplim prelivom in dodamo hobotnico. Z lesenim priborom na rahlo premešamo solato in na vrh položimo narezane jagode. Po okusu lahko solato pokapamo z nekaj kapljicami sveže stisnjenega limonovega soka za dodatno svežino in posujemo z nasekljanim peteršiljem.

Več sezonskih receptov najdete v knjigi na:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede