Dober tek na martinovo

5 novembra, 2020
0
0

Izbrana juha iz jesenskih plodov, pečena goska in razne priloge, kot so kostanjev pire, rdeče zelje, solate in zelenjavne priloge, štruklji ali cmoki, pa sladica – rezine z mešanim sadjem in orehi ali razni zavitki ali kostanjeva krema. Vredno je truda, ob dobrem prazničnem kosilu se zavemo, da trud ni bil zaman, da so njive in vinogradi, vrtovi in sadovnjaki dobro obrodili in da delo naših rok ni bilo prazno. Posedimo v družinskem krogu na martinovo in se naužijmo okusnih jedi, ki jih ponuja ta čas.

Bučna juha s kostanji in popečenimi gosjimi jetri

Sestavine: 450 g mesa buče (hokaido ali muškatne buče), 1 čebula, 50 g masla, 1 žlica limonovega soka, oljčno olje, zelenjavna jušna osnova, šopek krebuljice in peteršilja, sol, poper, kostanj, gosja jetra, vejice timijana

Maslo segrejemo in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Nato dodamo na kocke narezano bučo in še nekoliko pražimo. Začinimo s soljo in poprom. Prilijemo vročo zelenjavno jušno osnovo, dodamo timijanove vejice, zavremo in počasi kuhamo do mehkega. Nato juho odstavimo. Timijan vzamemo iz nje, druge sestavine pa gladko zmešamo s paličnim mešalnikom.

Juho še enkrat zavremo in vanjo vmešao še na koščke narezana na maslu popečena gosja jetra. K jetrom dodamo še olupljen in kuhan kostanj.

Gosja jetra lahko nadomestite s piščančjimi jetri ali pa vložite v juho samo kostanj.

Preden juho ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.


Pečena gos z jabolki in slivami

Sestavine (za 8 oseb): gos (3–4 kg), sol, 50 g masla, 750 g jabolk, 250 g suhih sliv, 80 g masti

Gos očistimo in jo znotraj posolimo. Napolnimo jo z umitimi jabolki, ki smo jim odstranili peščišče in jih napolnili s suhimi slivami. Slive prej prevremo in jim iztisnemo koščice. Med sadje vtaknem tudi koščke masla. Odprtino zašijemo in gos posolimo tudi po zunanji stranmi Pečemo jo 2 uri do dve uri in pol, odvisno od trdote mesa, pri srednji vročini. Pečeno gos razrežemo in ponudimo s sadjem iz nadeva.


Krompirjev pire s kostanji

Sestavine: 600 g moknatega krompirja, 300 g olupljenih celih kostanjev, 1 lovorov list, 1 dl smetane za kuhanje, 50 g masla, sol, poper, muškatni orešček, 2 žlici medu, 2 žlici balzamičnega kisa, 50 ml jušne osnove

Krompir olupimo in narežemo na koščke, skupaj z 200 g kostanja in lovorovim listom ga kuhamo v rahlo osoljeni vodi. Ko je kuhano, odstranimo lovorov list, v posodo dodamo 30 g masla in pustimo stati, da se maslo raztopi. Stlačimo krompir in kostanj ter prilijemo toplo smetano za kuhanje. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Preostalo maslo stopimo, dodamo med in preostale kostanje ter pustimo, da omaka karamelizira. Prilijemo balzamični kis in jušno osnovo ter kuhamo tako dolgo,  da tekočina skoraj izpari in se kostanj skuha do mehkega. Ponudimo skupaj s pirejem.

Rezine z mešanim sadjem in orehi

Sestavine: 250 g listnatega testa; za nadev: 60 g orehov, 40 g rozin, 50 g lešnikov, malo ruma, 80 g belega grozdja, 80 g rdečega grozdja, 200 g jabolk, 200 g hrušk, 1 limona, 80 g masla, 80 g sladkorja v prahu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, 2 jajci, 200 g moke, 1 kavna žlička pecilnega praška

Pripravimo nadev: Rozine očistimo, operemo, pokapamo z rumom. Orehe in lešnike grobo sesekljamo. Grozdje operemo, jagode prerežemo na pol in odstranimo pečke. Jabolka in hruške olupimo, izrežemo peščišče, zrežemo na tanke rezine in malo pokapamo z limonovim sokom.

Maslo in sladkor penasto stepamo, dodamo nastrgano limonovo lupinico, vaniljev sladkor, jajci in sol ter še malo stepamo. Potem umešamo presejano moko s pecilnim praškom ter na koncu še orehe, lešnike, rozine in sadje.

Listnato testo razvaljamo, da je enkrat večje od pekača velikosti 25 krat 35 cm. Prerežemo ga na pol in z enim kosom obložimo dno pekača. Dno večkrat prebodemo z vilicami, nato nadevamo testo s sadjem in orehi, lepo poravnamo in pokrijemo z drugim kosom listnatega testa. Tudi to večkrat prebodemo z vilicami. Jajčnemu rumenjaku dodamo malo vode, ga premešamo in s tem premažemo vrhnjo plast testa. Pečemo 35 minut pri 180 stopinjah.

Izkoristite ugodno ponudbo in s klikom na naslovnico naročite knjigo MARTINOV PRAZNIK.

V knjigi je predstavljen pomen in razvoj tega praznovanja v Sloveniji in Evropi ter sodobna martinovanja, ki ponekod preraščajo v prava ljudska rajanja. Posebno poglavje je namenjeno mlademu vinu, ki ga prav na ta dan posebej častimo. Kaj je mlado vino, kje in kdaj se je pojavilo kot trženjski izdelek, kakšne so njegove lastnosti in značilnosti so vprašanja na katere boste našli odgovore v tej knjigi. In ker ni praznovanja brez dobre hrane, je vsebina zaokrožena z izvrstnimi recepti za pripravo slastnih jedi s katerimi bo Martinova miza še prav posebej privlačna.