Dvojni ravioli z mladim grahom

24 julija, 2020
0
0

Z izdelovanjem testenin je tako kot s piškoti: ker so prave male umetnije, je treba imeti z njimi veselje, si vzeti čas in vaditi. Če radi pripravljate testenine, vas bodo zagotovo navdušili tile dvojni ravioli z omako iz mladega graha. Poleg tega recepta boste v knjigi Saše Drobnič Škrjanec Ta domače testenine našli še kup idej za različne vrste testa, nadevov in oblik testenin. Doma narejene testenine so zagotovo najboljše!

Potrebujemo: 300 g jajčnega testa

prvi nadev za raviole: 200 g nesoljenih sušenih paradižnikov, 80 g mandljev, 50–80 ml jušne osnove, sol, poper, sveže lističe origana

Vse navedene sestavine s paličnim mešalnikom dobro zmeljemo, da dobimo gosto maso. Po potrebi prilivamo jušno osnovo.

drugi nadev za raviole: 200 g bučk, 50 g svežega čemaža, sol, poper, oljčno olje

Bučke narežemo na manjše koščke in jih na oljčnem olju opečemo, da zlato porjavijo. Odstavimo z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Dodamo na drobno sesekljan čemaž, posolimo in popopramo. Vse skupaj hitro zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto maso.

Testo razvaljamo 2 mm debelo. Položimo ga v model za izdelovanje raviolov. Eno vrsto nadevamo z bučnim nadevom, drugo pa z nadevom iz sušenih paradižnikov. Nadevanje nadaljujemo v tem vrstnem redu toliko časa, da je model poln. Robove testa pomažemo z vodo in zapremo z drugim kosom testa. Robove pritisnemo, da se sprimejo in se med kuhanjem ne odprejo. Z nazobčanim kolescem raviole izrežemo in skuhamo v osoljenen kropu. Ponudimo jih z omako iz mladega graha.

za omako: 150 g svežega graha, 2 mladi čebulici, 1 pločevinko paradižnikove mezge, šopek svežega peteršilja, šopek svežega timijana, sol, poper, oljčno olje, nekaj lističev čemaža in solatke (kislica, rukvica)

Mlado čebulico na drobno nasekljamo in prepražimo na oljčnem olju. Dodamo mladi grah in pražimo še 3 minute. Dodamo paradižnikovo mezgo, posolimo, popopramo in začinimo s timijanom. Omako pokuhamo (5–10 minut), na koncu dodamo sesekljan peteršilj. Če se nam zdi omaka pregosta, dolijemo malo zajemalko vode, v kateri so se kuhali ravioli. Kuhane raviole umešamo v omako, ponudimo z nekaj lističi svežega čemaža in osvežilno solato.

Recept za jajčno testo

Potrebujemo: 500 g ostre moke, 5 jajc, nekaj žličk vode po potrebi

Moko stresemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajce in ga z vilicami dobro umešamo v moko. To ponovimo z vsakim jajcem posebej. Če je testo presuho in se zelo drobi, mu dodamo nekaj kapljic vode. Pri dodajanju vode moramo biti pazljivi, saj je je lahko hitro preveč. Testo gnetemo tako dolgo, da oblikujemo lep hlebček. Zavijemo ga v prosojno folijo in shranimo v hladilnik, počiva naj vsaj pol ure. Ohlajeno testo vzamemo iz hladilnika in ga položimo na pomokano leseno desko. Testo razdelimo na štiri enake dele. En del z roko povaljamo oziroma ga sploščimo. Preostale dele testa shranimo v plastično vrečko, da se ne izsušijo.

Pri valjanju si pomagamo s strojčkom za valjanje testenin. Testo začnemo valjati pri najvišji številki, vmes ga prepogibamo in valjamo tako dolgo, da pridemo do želene debeline, približno 2 mm. Če se nam testo med valjanjem sprijema, ga malo pomokamo.

Razvaljano testo pomokamo in narahlo zavijemo v zavitek. Zavitek znova pomokamo in z ostrim nožem narežemo testo na rezance širine vsaj 1 cm ali 1,5 cm. Rezance z rokami odpremo in porazdelimo po prtiču, da se laže osušijo.

Sveže rezance skuhamo v slanem kropu ali pa jih pustimo na zraku, da se posušijo. Suhe shranimo v plastično ali kovinsko škatlo, ker pa so doma narejeni rezanci zelo krhki, jih je najbolje zamrzniti. Zamrznjene testenine skuhamo v slanem kropu brez poprejšnjega odtaljevanja, kuhamo jih le minuto ali dve več. Sveže testenine so kuhane v 2 do 4 minutah, odvisno od debeline.

Kako naredimo dvojne raviole

Dva kosa testa razvaljamo od najširše debeline do najtanjše na strojčku za izdelovanje testenin.

Trak testa položimo na pomokan model za raviole. Prvo vrstico napolnimo z eno vrsto nadeva, drugo pa z drugim. Prekrijemo z drugim trakom testa in z valjarjem povaljamo po testu, da se robovi obeh dobro zaprejo.

Stresemo iz modela in z nazobčanim kolescem ali nožem urežemo dvojne raviole.

Več idej za izdelovanje testeni najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ta-domace-testenine