Gobji prah – zelo uporaben dodatek jedem

10 oktobra, 2023
0
0

Pripravljamo ga iz posušenih gob, ki jih zmeljemo v gobji prah, na primer lisičk ali dežnikaric. Najboljši prašek dobimo iz gobanov, golobic, sivk, dežnikaric in črnih trobent. Posebno okusen je gobji prah iz mešanih gob. Zmeljemo jih v mešalniku ali mlinčku za kavo. Gobe morajo biti zares suhe, sicer se sprimejo v krpice. Gobji prah hranimo v nepredušno zaprti posodi.
Gobe za prah posušimo tako, da jih najprej skrbno očistimo in če je treba, rahlo zdrgnemo z mehko krtačko. Črvive, nagnite, premehke gobe zavržemo, preostale narežemo na pol centimetra debele rezine. Majhne gobe sušimo cele.
Če so gobe zelo umazane, jih na hitro operemo in nato osušimo s papirnato brisačo.
Suhe gobe, ki niso bile oprane, operemo tik pred uporabo. Poleti ob sončnih in vetrovnih dneh jih je najboljše sušiti na prostem, zdaj pa jih sušimo na peči, še posebno primerne za to so kmečke peči.
Tako sušenje je hitrejše, zato obdržijo gobe močnejšo aromo in barvo. Vendar pazite, saj toplota ne sme preseči 60 stopinj. Gobe obračamo, da ne zakrknejo. Posušijo se v 12 do 24 urah. Najboljše pa jih je seveda sušiti v sušilniku. Suhe so tedaj, ko se prelomijo ali zdrobijo, če jih stisnemo.

Can Stock Photo
Posušene gobe shranimo v vrečkah iz blaga ali obesimo v zračen prostor. Ne shranjujemo jih v natrganih ali slabo zaprtih plastičnih posodah ali vrečkah.

Suhe gobe zmeljemo v prah, če jih uporabimo na primer za juho, pa jih pred uporabo na hitro operemo v mlačni vodi ter namočimo v toplo vodo, mleko ali juho. Namakamo jih od 30 do 60 minut – čas je odvisen od vrste gobe. Lisičke namakamo dlje kot jurčke. Vse vrste niso enako primerne za sušenje. Ne sušimo zelo mehkih vrst, kot so maslenke, in pretrdih ali vlaknastih gob, na primer žemljevk, preveč drobljivih, kot so prašnice, in takšnih, ki postanejo toge, taka je večina mlečnic.