Recepti, po katerih boste pripravljali bučke večkrat

1 septembra, 2023
0
0

Hrustljave bučke s parmezanom

Sestavine (za 4 osebe): 4 večje zelene bučke, sol po okusu, ekstra deviško oljčno olje, 50 g parmezana, 4–5 velikih žlic drobtin
Bučke najprej temeljito operemo, obrežemo na koncih in osušimo z vpojnim papirjem. Narežemo jih na ne pretanke rezine in položimo v večjo široko skledo, jih obilno pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in posolimo. Potresemo jih z drobtinami in naribanim parmezan. Narezane bučke z žlico obračamo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo po njih.
Vzamemo malo naoljen pekač namazan in po njem razporedimo bučke, lahko jih položimo tudi na pekač, obložen s papirjem za peko, jih še potresemo z drobtinami in parmezanom, pokapamo z oljem in pečemo pri 180 stopinjah približno 30 minut, dokler ne postanejo zlato rjave in hrustljave. Dlje ko jih pečemo, bolj hrustljave bodo, vendar ne smejo preveč potemneti. Ko se dovolj zapečejo, jih takoj ponudimo kot prigrizek.

Gratinirane polnjene bučke

Sestavine: 4 zelene bučke, 1 strok svežega česna, 4 žlice parmezana, nedimljena scamorza (provola, lahko tudi mocarela) po okusu, 2 žlici krušnih drobtinic, ekstra deviško oljčno olje, 1 vejica sveže bazilike, češnjev paradižnik po okusu
Bučke najprej dobro operemo, osušimo z vpojnim papirjem in prerežemo po dolgem na pol, jim z žličko izdolbemo sredico in jih položimo v pekač. Na malo oljčnega olja na hitro podušimo cel strok česna in meso bučk, ki smo ga izdolbli. Dušimo na šibkem ognju, nato dobro prepražimo in strok česna odstranimo, takoj ko pozlati. Posolimo in zalijemo z malo vode, da se nadev zmehča.

Dodate lahko tudi drugo zelenjavo po želji, kot so gobe, jajčevci, paprika ipd., pri kuhanju se prepustite svoji domišljiji in iznajdljivosti.

Češnjeve paradižnike temeljito operemo in osušimo s papirnatimi brisačami, narežemo na koščke in stresemo v skledo.
Takoj ko je nadev v ponvi pripravljen, dodamo koščke scamorze ali mocarele. Notranjost izdolbenih bučk pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in rahlo posolimo, napolnimo z dušeno mešanico, površino potresemo s parmezanom in drobtinami, po vrhu porazdelimo koščke češnjevih paradižnikov in sesekljane sveže bazilike, potresemo še s precej parmezana in drobtinicami. Bučke pečemo pri 180 stopinjah, dokler ne postanejo zlato rjave in gratinirane, to je v približno 25 do 30 minutah. Jed ponudimo toplo, okrašeno z nekaj lističi bazilike.