Marmelada iz bezgovih jagod

30 avgusta, 2023
0
0

Za bezgovo marmelado potrebujemo dobro zrele, svetleče se črne bezgove jagode, ki jih lahko naberemo na gozdni jasi ali z domačega bezgovega grma, ki je spomladi cvetel in čudovito dišal, zdaj pa ga krasijo grozdi temnih jagod.

Sestavine: 500 g bezgovih jagod, 350 g sladkorja, 1/2 jabolka, lupinica in sok 1 biolimone

Bezgove jagode potrgamo z vejic, jih dobro speremo pod tekočo vodo in pustimo, da se namakajo v vodi vsaj čez noč. Naslednje jutro jagode pustimo, da se dobro odcedijo. Medtem operemo limono, skrtačimo lupino, da odstranimo ostanke prahu iz por, in jo nato osušimo s čisto krpo. Z lupilnikom krompirja odstranimo lupino brez belega dela. Limono prerežemo na pol in jo ožamemo.
Bezgove jagode stresemo v lonec in jih na zmernem ognju kuhamo 10 minut, nato dodamo vse ostale sestavine: sladkor, jabolko, limonovo lupinico in sok. Vse skupaj premešamo z leseno kuhalnico in pustimo, da se kuha še pol ure. Občasno premešamo in preverimo, ali se sadje morda ni oprijelo dna lonca. Potem na krožniku, ki smo ga za nekaj časa spravili v zamrzovalnik, preskusimo, ali je marmelada dovolj gosta: če se takoj zgosti, jo odstavimo z ognja, sicer nadaljujemo s kuhanjem.
Ko je kuhana, ugasimo ogenj in po nekaj minutah vrelo marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke in jih takoj zapremo. Obrnemo jih na glavo in pustimo, da se ohladijo. Na vsak kozarec nalepimo nalepko z imenom in datumom priprave ter jih hranimo v shrambi ali temnem prostoru.

Bezgovih jagod nikoli ne uživamo surovih, saj vsebujejo strupeno snov sambucin. Če se za kratek čas segreje na temperaturo nad 80 stopinj, se škodljiva snov razgradi in jagode lahko uporabimo brez težav.