Aromatizirani kisi, ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji

12 avgusta, 2023
0
0

Običajni kis iz trgovinske ponudbe lahko v skoraj vseh receptih nadomestimo z domačim aromatiziranim kisom. Edini pogoj je, da se okus kisa ujema z jedjo. Doma pripravljeni kisi so tudi prav posebno darilo za prijatelje izbranih jedi in dobre kuhinje. Majhna zbirka doma pripravljenih aromatiziranih lahko vnese v naše solate veliko svežine in raznolikih okusov.

Kakšno sadje izberemo
Uporabimo le aromatično, na soncu dozorelo sadje. Še posebno primerno je jagodičje, na primer maline, jagode, borovnice, brusnice, robide, rdeči in črni ribez. Pri koščičastem sadju so najboljše višnje, češnje in slive, izmed pečkatega sadja pa jabolka, hruške ali kutine. Kise lahko aromatiziramo tudi s pravilno zamrznjenim sadjem.

Izbira kisov
Kot podlago uporabimo najbolj kakovostne bistre kise nevtralnega okusa, kot so jabolčni, sadni ali vinski (beli, rdeči ali rosé) kisi. Kakovosten izdelek lahko pripravimo le iz dobrega kisa! Kisi naj vsebujejo vsaj 5 odstotkov (najbolje 7 odstotkov) kisline.

Začimbe
Uporabimo lahko naslednje začimbe, odvisno od vrste sadja in namena uporabe: cimetovo skorjo, nageljnove žbice, gorčična semena, mešana poprova zrna, brinove jagode, zrna pimenta, semena koriandra, muškatni cvet itn. Okus lahko dodatno zaokrožimo s pomarančno ali limonovo lupinico, rezinami agrumov in medom. Sveža zelišča, na primer limonov ali pomarančni timijan, bazilika, rožmarin, lovor, melisa, se morajo ujemati z okusom sadja, dodajamo pa jih le v majhnih količinah.

Aromatiziranje
Grobo sesekljano ali celo sadje (predvsem jagodičje) skupaj z začimbami naložimo v primerno posodo (velik kozarec, steklenico s širokim vratom), prelijemo s kisom in pokrijemo oz. zapremo. Zlato pravilo je, da za aromatiziranje 1 l kisa potrebujemo od 250 do 300 g sadja. Kis zori približno 2 do 5 tednov, odvisno od vrste sadja. Med zorenjem posodo pogosto pretresemo, da spodbudimo razvoj arome.

Zadnji koraki
Kis s sadjem prefiltriramo (s filtrom za kavo) in prelijemo v pripravljene steklenice. Za okras lahko v kisu pustimo sadje in začimbe.

Shranjevanje
Za shranjevanje je idealen temen in hladen prostor. Pri previsoki temperaturi lahko kis začne vreti. V tem primeru ni več primeren za uživanje. Rok trajanja je od 1 do 2 leti, odvisno od kislosti. Sčasoma se lahko na dnu nabere usedlina (gošča), vendar to ne vpliva na kakovost in okus. Če vas usedlina moti, lahko kis znova prefiltrirate.

Malinov kis

Sestavine: 250–300 g malin, 1 l jabolčnega ali vinskega kisa
Maline zmečkamo z vilicami ali zmeljemo s kuhinjskim mešalnikom. Kis zavremo v loncu, ki naj bo odporen na kislino, in na kratko pokuhamo (1 do 2 minuti). Nato kis odstavimo in ohladimo na približno 40 stopinj.
Pripravljene maline naložimo v velik kozarec s pokrovom na navoj ali stekleno skledo, prelijemo s kisom in dobro premešamo. Pokrijemo s čisto krpo in namakamo 10-14 dni, medtem pa občasno premešamo. Kis na koncu prefiltriramo in nalijemo v čiste steklenice.
KAKO PONUDITI: Malinov kis je skrivna sestavina listnatih solat, ribjih jed in paradižnikovih omak.
NAMIG: Kot različico lahko pripravimo kis z gozdnimi malinami in citronskim timijanom. V tem primeru damo v lepo oblikovano steklenico nekaj lepih vejic timijana in jo napolnimo z malinovim kisom. Za pravo pašo za oči lahko timijanove vejice previdno povežemo s tankim trakom limonove lupinice.

Robidovo-limonov kis

Sestavine: 250 g robid (ali gozdnih robid), 1l vinskega kisa, 1 biolimona, nekaj vejic citronskega timijana
Robide naložimo v izbrano posodo, prelijemo s kisom in namakamo okoli 3 tedne. V steklenice s širokim vratom naložimo krhlje ali rezine limone in okrasimo z vejicami timijana. Steklenice nato napolnimo s filtriranim kisom in zapremo.
NAMIG: Izvrstna različica je robidov kis s pomarančo in pomarančnim timijanom, s katerim lahko začinimo pečeno divjačino in drobovino.

Jabolčni kis s pehtranom

Sestavine: 300 g neškropljenih jabolk (3 jabolka), 1–2 vejici pehtrana, 2 žlici gorčičnih semen, 1 l jabolčnega kisa
Jabolka temeljito operemo, z izkoščičevalnikom izrežemo peščišča in jabolka narežemo na krhlje ali rezine. Skupaj s pehtranom in gorčičnimi semeni jih naložimo v lepe steklenice ali kozarce. Prilijemo kis, zapremo in pustimo zoreti od 2 do 3 tedne.
KAKO PONUDITI: S tem kisom lahko odlično začinimo solate in jedi.

Veliko nasvetov in receptov za shranjevanje sadja boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/shranjevanje-sadja/?sef_rewrite=1https://zalozba.kmeckiglas.com/shranjevanje-sadja/?sef_rewrite=1