Pinca, sladek dišeč praznični kruh

7 aprila, 2023
0
0

Lahko jo tudi odišavimo z limonovo in pomarančno lupinico ali z vaniljevim sladkorjem. Recept je izbran iz knjige Mine Lavtižar Minini cukri.

Sestavine: 1 dl polnomastnega mlačnega mleka, 1 zavitek (42 g) svežega kvasa, 230 g sladkorja v prahu, 1 kg gladke moke, 6 jajc, 4 rumenjaki, 250 g zmehčanega masla, 1 ravna žlička soli, 1 žlica ruma; za premaz in posip: 1 razžvrkljano jajce, okrasni sladkor

Mleko nalijemo v skodelico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo zvrhano žlico sladkorja v prahu in dobro premešamo. Kvasec pokrijemo in damo na toplo, da vzhaja.
Polovico moke stresemo v skledo. Dodamo 3 jajca, prilijemo vzhajani kvas in zgnetemo testo, ki naj pokrito na toplem počiva 2 uri.
Vzhajanemu testu dodamo preostalo moko, jajca, sladkor v prahu, rumenjake, maslo, sol in rum ter znova dobro zgnetemo. Testo naj počiva čez noč pri sobni temperaturi.
Vzhajano testo naslednji dan pregnetemo in razdelimo na 4 enake dele, iz katerih oblikujemo hlebčke. Vsak hlebček zarežemo po tretjinah in jih pustimo, da na toplem vzhajajo 15 minut. Nato jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo z okrasnim sladkorjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 35 do 40 minut.