Berneška omaka

27 marca, 2023
0
0

V evropski kuhinji je nepogrešljiv del holandske in berneške omake. Znanih je več različic priprave te bogate aromatične omake, ki je značilna omaka francoske kuhinje. Pripravimo lahko tudi sočna piščančja bedrca s hrustljavo skorjico in štrukeljce za juho s pehtranom. Zdaj ko še ni svežega pehtrana, lahko sežemo ponj v zamrzovalnik – zagotovo ga je še kaj ostalo!

Sestavine: 2 šalotki, 1 šopek svežega (ali zamrznjenega) pehtrana, 5 cl suhega belega vina, 5 cl belega vinskega kisa, 2 rumenjaka, 80 g masla, ščepec soli in belega popra

Šalotki olupimo in ju na drobno nasekljamo, drobno nasekljamo tudi polovico pehtrana in oboje stresemo v kozico iz nerjavečega jekla skupaj z vinskim kisom in vinom. Pustimo, naj malo vre na šibkem ognju, da se zgosti toliko, da dobimo za žlico tekočine.
Odstavimo z ognja, dodamo 2 žlici mrzle vode in potem rumenjaka. Stepemo z metlico in nekoliko pokuhamo na šibkem ognju ali v vodni kopeli. Stepamo toliko časa, da sta rumenjaka dobro zmešana.
Kozico odstavimo z ognja in dodamo maslo v koščkih, ves čas stepamo. Posolimo in popopramo. Začinimo s preostalim drobno nasekljanim pehtranom, ga zamešamo in omako takoj ponudimo.